Göm menyn

Vi kan återbruka bättre

Micke Nilsson och Martin Forsman Hedman i ett möbellager.Varje år slängs fullt fungerande möbler värt massor av pengar. Nu pågår ett projekt som ska se över möjligheten till bättre återbruk på LiU.

BORT! Kan det stå på en lapp när LiU-service åker runt på universitetet och samlar ihop kontorsmöbler som ingen längre vill ha, trots att det inte är något större fel på dem.
- Vi förverkar hundratals skrivbord varje år, säger Micke Nilsson, tekniker på LiU-service och miljöombud på universitetsförvaltningen. Jag tänker varje gång ”att det är ju inte klokt det här”.

Och det är det fler som har tänkt. På Institutionen för Teknik och Naturvetenskap, ITN, sökte man och fick medel från LiU:s klimatkompensationsfond. Och sedan den 1 mars finns Martin Forsman Hedman, examinerad miljövetare från LiU, som fått i uppdrag att under fem månader undersöka möjligheterna till återbruk på LiU, utifrån ekonomiska och juridiska aspekter. Ett uppdrag som utöver kontorsmöbler också omfattar teknik och kontorsmaterial.

Micke Nilsson och Martin Forsman Hedman.- Min vision under de här månaderna är att försöka få igång ett system som är levande och genomsyrar hela verksamheten, både hos studenter och anställda, säger Martin Forsman Hedman. Förhoppningen med projektet är att väcka tankar om möjligheterna med återbruk och att det finns mycket att tjäna i pengar tid och miljö.
En vision i förlängningen skulle kunna vara ett återbrukshus, en plats för kreativa möten, café, showroom och renoveringsverkstad där det blir tydligt med återbrukets kretsloppsperspektiv och fördelarna med det.

- Produkten av mitt projekt kommer att bli en pilot till återbruk i Norrköping som genom en plats på Insidan kan nyttjas av alla som vill. Där kan man lägga upp allt möjligt som kan tänkas komma till användning någon annan stans, säger Martin Forsman Hedman, som utöver piloten kommer att ta fram en policy för återbruk som klargör och strukturerar vad vi på LiU får och kan göra.

Idag finns ingen struktur eller organisation för hur man gör med kontorsmöbler som ingen längre vill ha.
- Spridda initiativ förekommer, men faller på individens ansvar. Många vill nog, men vet inte hur de ska göra. Och många reagerar också över att fullt fungerande möbler bara slängs, säger Micke Nilsson.

Bord som ingen vill haNär ingen har plats att spara får LiU-service fungera som transportör och åka runt och samla ihop oönskade möbler. Men de har inte heller några särskilda förråd, möblerna hamnar i skyddsrum och kulvertar där de kan stå i åratal, eller så bara slängs de.
- Post & Husservice lokaler hos Liu-Service, både i Linköping och Norrköping, är helt möblerade med återbrukade möbler, säger Micke Nilsson. Det är både snyggt och fungerar bra.

Inom kort ska omkring 200 medarbetare som idag sitter i Hälsans Hus flytta in i det nybyggda universitetshuset på Campus US. Deras gamla kontorsmöbler får inte plats i det nya.
- Vad händer med deras möbler, funderar Micke Nilsson. Om ytterligare några år ska flera hundra medarbetare flytta in i det nya Studenthuset eller till det nyrenoverade D-huset och kan inte ta med sig sina gamla kontorsmöbler.

Slängda lampor i ett skåp i källaren.Kastas skrivet på ett skåpÅterbruk är inte bara bra för miljö och goodwill. Det sparar också pengar. Micke och Martin ger några räkneexempel.
- I Norrköping har LiU-service samlat ihop 400 oönskade hyllplan. Nypris för ett hyllplan med konsoler är 216 kronor. Här står alltså hyllplan för 86 000 kronor, som ingen vill ha, samtidigt som det köps in nya.
- En ny hurts kostar 1 300 kronor. LiU-service kostar 366 kronor i timmen och skulle kunna fixa till en nästan ny hurts på en kvart, alltså för under hundralappen. Man behöver inte slänga möbler bara för att ett lås eller kontakt gått sönder. Vi har hantverkare som enkelt kan fixa till sådana saker.

Naturligtvis kan man inte återbruka in absurdum, nya möbler har oftast bättre funktionalitet och ergonomi än gamla. Arbetsmiljön är viktig, det är inte heller meningen att våra kontor ska se ut som loppislador. Men att det finns en marknad för begagnade kontorsmöbler är helt klart.
- Det finns företag som enbart riktar in sig på en andrahandsmarknad för kontorsmöbler och kontorsmaterial, säger Martin Forsman Hedman. Och möjligheten att göra återbrukskap på LiU finns också redan idag. Det är bara att höra av sig till LiU-service. Kanske står det du behöver bara och väntar på dig!

 

Text och foto: Elisabet Wahrby
2015-05-07


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-05-07