Göm menyn

Se upp för fuskande tidskrifter

Forskningsfinansiärerna kräver ofta publicering i tidskrifter där materialet är fritt tillgängligt. Marknaden för oseriösa tidskrifter har formligen exploderat och granskningssystemet är i gungning. Även LiU forskare har drabbats.

VarningI mitten av februari i år uppdagades att vetenskapliga Didaktisk tidskrift inte skickat artiklar på peer review, kollegial anonym granskning, trots att det utlovats. Redaktören, professor Tomas Kroksmark, vid högskolan i Jönköping, medger att bara 15 av runt 500 artiklar som publicerats under åren har granskats av tidskriftens redaktionsråd. Han säger också till JönköpingsPosten att han tycker ”det är olyckligt att det har uppfattats som att alla artiklar skulle granskas”.

Professorn är fälld för vetenskaplig oredlighet och David Lawrence, chef för LiU Electronic press gjorde en snabb sökning i Diva. Han fann 15 artiklar från LiU forskare inom utbildningsvetenskap, publicerade i Didaktisk tidskrift. De får nu se sina artiklar nedgraderade från ”vetenskaplig granskade” till ”allmänt vetenskapligt bidrag”.

Andreas Fejes– När det gäller Didaktisk tidskrift har det hela tiden varit lite oklart hur granskningsprocessen har gått till och vi kan bara stötta biblioteken, både på LiU och i Göteborg, när de nu graderar ner artiklarna, trots att de mycket väl kan hålla hög vetenskaplig kvalitet. Jag har också talat med författarna här hos oss och ingen skugga faller över dem, säger Andreas Fejes (till vänster på bild), professor i vuxenpedagogik och prodekan inom utbildningsvetenskap.

Att skriva artiklar i vetenskapliga tidskrifter har heller inte varit vanligt inom utbildningsvetenskap förrän under se senaste 10 åren.
– Vi har fått ett helt annat publiceringslandskap idag och många kollegor har inte hängt med i utvecklingen. Det är vi forskningsledare som måste kunna ge goda råd, både till doktorander och kollegor. Från fakulteten kan vi lyfta frågan, medvetandegöra och informera och det är också det vi arbetar med nu tillsammans med David Lawrence, säger Andreas Fejes.

 

skärmdump Science
Men hela peer review-systemet är ifrågasatt, för vem hinner granska?

I oktober i år publicerade Science en artikel av vetenskapsjournalisten John Bohannon vid Harvard University under rubriken Who´s afraid of Peer Review.

John Bohannon fejkade en vetenskaplig artikel om en molekyl som kunde hindra tillväxten av cancerceller och lät datorn generera ett antal olika varianter från olika påhittade universitet. Han skickade iväg dem till 304 olika tidskrifter som har open access, det vill säga där man betalar för publicering och peer review, men där tidskriftens artiklar är öppet tillgängliga på nätet.

En granskare med lite mer än gymnasieutbildning borde snabbt hitta de uppenbara felen, skriver John Bohannon i artikeln i Science. Men trots detta fick han artikeln godkänd för publicering i närmare hälften av tidskrifterna.

Målet var att blottlägga utvecklingen mot ett vilda västern i branschen. Peer review utlovas, men sker sällan eller inte alls och antalet förlag som ser en möjlighet att tjäna enkla pengar på att alla vetenskapsmän behöver meriter växer upp som svampar ut jorden - framför allt i Asien. Men även tidskrifter från ansedda förslag som Elsevier, Wolters Kluwer och Sage var beredda att publicera den fejkade artikeln, medan ett mindre indiskt förlag snabbt insåg bluffen.

John Bohannons tilltag har naturligtvis också mötts av kritik eftersom han bara skickade artiklarna till open access-tidskrifter. De förlagshus som driver seriösa öppna tidskrifter, vilket också är ett växande antal, ser det som ett sabotage mot deras verksamhet.

David LawrenceAllt fler forskningsfinansiärer, både i Sverige och internationellt, kräver öppen publicering och det har också visat sig att öppet publicerade artiklar blir både mer lästa och mer citerade.
– De oseriösa tidskrifterna är ett stort och växande problem, konstaterar David Lawrence (till vänster på bild).

En bibliotekarie vid universitetet i Colorado har också tagit fram en lista över förlag som han bedömer som oseriösa.
– Listan är lite kontroversiell, några av förlagen har säkert både seriösa tidskrifter och andra som inte är det, säger David Lawrence, men påpekar att det ändå finns stor anledning att se upp med dem.

De har ingen rankning, impact-factor, och artiklarna blir i princip aldrig citerade. Trots detta hittar han 48 artiklar i Diva, skrivna under de senaste två åren av LiU-forskare, publicerade i tidskrifter som finns på listan. Det handlar om ämnesområden som medicin, sensorer, omvårdnad och även några inom fysik, på förlagshus som MDPI, Bentham Open eller Scientific Research Publishing.

–Jag är förvånad över att det är så många, det här är något som måste komma upp till diskussion. Det är inte långsiktigt hållbart för den vetenskapliga nivån på LiU att vi har artiklar i den typen av tidskrifter.

TidskrifterMDPI är dock lite speciella, de har några lågrankade tidskrifter som finns med i Web of Science, medan det råder tveksamheter kring några av deras mer nystartade.
- Rekommendationen är därför att undvika publicering i deras tidskrifter. Det är bättre att publicera direkt i Diva och har kvar hela sin copyright, säger han.

David Lawrence visar ännu ett bevis på den ökade tilltagsenheten i branschen.
Brittiska sajten Publish Fast utlovar, naturligtvis mot en avgift, att ta sig förbi köerna och se till att just din artikel får en gräddfil in till de rätta redaktörerna.  De visar också diagram över artiklar de hjälpt in i ansedda tidskrifter från 2011 till idag.
– Domänen registrerades för någon vecka sedan, konstaterar David Lawrence.
Och tillägger:

– Men jag tror inte att någon LiU–forskare skulle gå på detta.

Text: Monica Westman Svenselius

 

David Lawrences tips för att avslöja en oseriös tidskrift:

  • Dålig engelska på tidskriftens webbsida
  • Få eller inga citeringar i Google Scholar
  • Mycket bred ämnestäckning
  • Om ett stort antal tidskrifter startats nyligen
  • Om tiden för peer review är kort, tre-tio dagar förekommer
  • Om de har titlar snarlika de seriösa tidskrifterna
  • Om de hänvisar till en lång lista över indexeringar

Vid minsta tvekan, skicka ett mejl eller ring till David Lawrence.

- Det går snabbt att kolla när man är van. Jag kommer också gärna ut till avdelningar och institutioner och informerar.

 

Relaterade länkar

 

 Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-03-06