Göm menyn

Professor i etologi – inget hundliv

Dagens gäst i P4, expertvittne i Tingsrätten och i klädd gummistövlar i hönshuset. Följ med Per Jensen, professsor i etologi, under en innehållsrik dag på LiU.

Per i studionHan är bekväm i situationen och småpratar lite med programledaren i radiostudion innan den röda sändningsknappen tänds.
”Hur ser en vanlig dag ut?”
– Möten, möten, möten, svarar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.
Men det är inte hela sanningen. Det är ju inte alla LiU-anställda som medverkar i en radiointervju på förmiddagen, är expertvittne i ett djurmisshandelfall i Tingsrätten på eftermiddagen och däremellan kollar till nykläckta djungelhöns.

Men tillbaka till studion. Radiosändningar är ingenting som får Per Jensens puls att skena – han tycker om att prata i radio. Under många år medverkade han varje vecka i programmet Djurliv i P1 om forskningsresultat kring djur.
– Jag brukade åka ner till studion i Linköping på lunchen på fredagarna och sköta studion själv. Det var kul.
Programmet är nu nedlagt, men Per Jensen fortsätter att sprida sin kunskap via egna hemsidan, bloggen och Facebook.
– Jag är så fascinerad av natur, djur och beteenden, och jag vill gärna berätta om vad vi forskare kommer fram till.

PorträttbildNaturintresset uppstod i tonåren i Åtvidaberg, och då var det främst fåglar som lockade. Tidigt började han också göra egna kemiexperiment.
– Jag hade ett litet kemilabb i pojkrummet och gjorde experiment med hushållskemikalier.

Efter gymnasiet började Per Jensen läsa kemi och biologi vid Linköpings universitet. På 70-talet var dock inte etologi ett etablerat ämne och examensarbetet om grisars sociala beteende och kommunikation gjordes vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara. Här blev han kvar och doktorerade så småningom om grisars språk under digivning.
– Grisar har däggdjursvärldens mest komplicerade digivning som bygger på en oerhört komplex samverkan av grymtningar och beteenden.

1988 blev Per Jensen professor i etologi – en av Skandinaviens första– vid SLU. Han flyttade till Linköping som gästprofessor 2002-2004 och sedan har han blivit kvar.
– Jag trivs väldigt bra här. Jag är en riktig lantis och tycker om att kunna bo på min egen lilla gård i Rimforsa.

ÄggkläckningsmaskinForskningen har under hela Per Jensens karriär kretsat kring tillämpade aspekter av djurs beteenden. Hur störs exempelvis samspelet mellan sugga och kultingar av ett högt fläktbuller? Vad stressar djuren, och vad händer då? 

Idag har Per Jensen lämnat grisarna och hans forskning om stress bedrivs främst på höns som har lite kortare generationstid.  Han har intresserat sig för ”epigenetik”, om hur kroppen kan slå av och på gener.
– En kyckling som utsätts för stress under sina första två-tre levnadsveckor förändrar sitt sätt att hantera stress för resten av livet, när det gäller både frisättningen av hormoner och olika beteenden. Reaktionerna kan föras vidare i arvsmassan.

Med ökade krav på produktion och lönsamhet så blir djurens situation allt svårare. 2012 kom Per Jensen ut med boken ”Hur mår maten” om hur det ser ut kring djuren innan äggen, mjölken och köttet hamnar på våra bord.
Blir du aldrig deprimerad?
– Jo, ibland, men samtidigt känner jag att jag kan vara med och påverka. Dels genom att föreläsa och skriva om det här, men också på andra sätt. Till exempel var jag medlem i EU-kommissionens vetenskapliga råd för djurskydd 1994-2004 och ordförande 2001-2004.
KycklingSjälv är han inte vegetarian som man kanske skulle kunna tro.
– Nej, men jag är extremt noga med vad jag äter. Och kött äter jag helst inte på restaurang när jag inte kan kontrollera var det kommer ifrån.

Per Jensen ställer ibland upp som expertvittne när det gäller brott mot djurskyddslagen. Så även denna eftermiddag. Målet handlar om en man som misshandlat ihjäl sin hund.
– Ibland kan man fråga sig varför jag behövs. Jag ska svara på om hunden lidit under den här 6-7 månader långa misshandeln. Det behöver man ju inte vara etolog för att göra, säger Per Jensen och ser trött ut.

Men innan dess hinner vi titta in till äggkläckningsmaskinerna och kycklingarna som Per Jensen och hans doktorander använder i sin forskning. Under vårt besök i stallet finns både små, spräckliga djungelhöns, liksom vanliga tamhöns.
– De är så oerhört söta, säger Per Jensen och lyfter upp en liten dunig fågelunge.
– Något som jag tycker mycket om med mitt jobb är just det praktiska arbetet här hos hönsen. Jag tycker om när det är min tur att mata och hålla rent.

Annars är det undervisningen som får Per Jensen att brinna.
– Jag älskar att undervisa, jag ser det som ett privilegium när jag får träffa mina studenter.
Per med sina hundarMycket tid går också åt till handledning, just nu är han huvudhandledare åt inte mindre än nio doktorander.

I framtiden vill Per Jensen gärna utveckla sin forskning om hundar och domesticeringens effekter på deras beteenden.
– De är unika i sitt samspel med människor, utvecklat under en evolutionärt rekordartad kort tid, 15 000 år. De gör dem otroligt intressanta för en etolog.
Även vad gäller hundar så intresserar sig Per Jensen för stresspåverkan.
– Målsättningen är att hitta vilka gener som styr olika beteenden. Det är forskning som kan komma även humanforskningen till gagn, jag tänker på ADHD, ångestsjukdomar och stresskänslighet.

Men nu är det dags att stänga dörren till hönshuset och äta en snabb lunch innan det olustiga besöket i Tingsrätten följt av ett möte med ledningsgruppen.
Sedan börjar den här måndagen på LiU lida mot sitt slut, och Per Jensen kan åka hem till de egna djuren – några djungelhöns samt två  dansk-svenska gårdshundar (på bilden till vänster).

 

 

En vanlig vecka i Per Jensens liv:

”Tyvärr är min arbetsdag nog ganska tråkig för en utomstående. Jag är alldeles för lite på lab och med mina djur och fyller dagarna nästan helt med möten med doktorander och studenter:

  • Måndag. Fullt med möten hela dagen, gruppmöte på morgonen som vanligt, sen mest med doktorander, sen ett möte med LiU-Neuros styrgrupp på eftermiddagen. Kan gå till djuren någon tid under dagen.
  • Tisdag - AVIAN-gruppen (Behavioural Genomics and Physiology group) har sitt årliga strategimöte hela dagen. Äger rum på Vreta Kloster. Vi diskuterar planer för forskning och utveckling under det kommande året.
  • Onsdag – Är i Stockholm på VR-möte hela dagen, föreläser på kvällen.
  • Torsdag – Hänger runt en doktorandkurs som vi ordnar i en ny labteknik på förmiddagen.
  • Fredag - Journal club på morgonen, sen tid att skriva och besöka djur. Dagen avrundas med vårt fredagsseminarium, som vi har varje vecka, med genomgång av lite nya resultat.”

 

Här kan du lyssna på radioprogrammet.

Per Jensens hemsida och forskningsblogg

 

Text: Sofia Ström Bernad
Foto: Sofia Ström Bernad och Örjan Karlsson (hundbilden)


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2013-11-26