Göm menyn

Nyckeln till framgång

Nyckelpersoner brukar man kalla personer med verkligt viktiga uppgifter. På Lennart Borell och Peter Ingesson stämmer epitetet väl, i dubbel bemärkelse.

Bild: Lennart Borell och Peter IngessonHar du någon gång funderat på vart nyckeln till ditt kontorsrum kommer ifrån? I så fall kommer svaret här – den tillverkas på LiU:s egen låsverkstad. Och inte bara nyckeln utan också låscylindern som gör att du kommer in i de rum du ska, men ingen annan stans.

Bakom några blå, oansenliga skärmväggar i LiU-Service lokaler i A-huset ligger LiU:s egen låsverkstad. Det är här som alla nycklar och cylinderkärnor tillverkas. Här råder ordning och reda, nyckelämnen, låsstift och cylindrar ligger sorterade i tydligt märkta lådsystem. Fyra personer är utbildade i arbetet. Men de verkliga nyckelpersonerna är Lennart Borell och Peter Ingesson.
- Vi har gått kurser hos Best, det låssystem som LiU med några få undantag använder, säger Lennart. Annars är vi väl självlärda. Jag har tidigare arbetat som murare, bagare och bonde. Och Peter är snickare från början.

Bild: Välsorterade nyckelstift.Hur länge LiU haft egen nyckeltillverkning vet varken Lennart eller Peter.
- Vi har jobbat med det här i många år. Det äldsta dokument jag hittat och som rör Best-lås är från 1983, säger Lennart.
- Fördelen med att ha egen låsverkstad är att det går så snabbt och enkelt, säger Peter. Det är många som blir förvånade när de ser hur smidigt det går att byta ett lås.

Att tillverka en nyckel tar inte lång tid, mindre än en minut. Från ett helt slätt ”nyckelämne” stansar man ganska snabbt ut rätt profil på nyckeln. Det som tar tid är cylinderkärnan. Varje cylinder har sju kanaler. I varje kanal ska olika antal små stift i olika tjocklekar pillas in. Sen ska en fjäder in i varje kanal och därefter förseglas det hela med ett ”lock”.
- Det här tar tid, säger Peter. Ibland gör man fel och får börja om från början. Och glasögon går det åt nuförtiden också. Det är ett pilligt jobb.

Bild: Nummer på nycklarna stansas in.För att veta vilka och hur många stift som ska in i varje kanal använder man ett låsschema som leverantören Best tillhandahåller, digitalt numera. Schemat är ett rutmönster av kryss, det ser nästan ut som ett korsstygns-mönster.
Systemet är uppbyggt så att varje avdelning eller institution har sin modell av låscylinder och nyckel, men varje nyckel har sitt eget ordningsnummer. Varje avdelning ska ha en nyckelansvarig som ansvarar för att lämna ut och ta in nycklar.

- Institutionen eller avdelningen väljer själv hur de vill lägga upp det. IEI, som är en stor institution, har till exempel en modell för varje avdelning. Andra gör på annat sätt, förklarar Lennart.
- Ett annat exempel är Origo, säger Peter. De är nu uppe i 546 nycklar av modell 59. Det är bara några personer med viktiga funktioner som har egna lås, rektor till exempel.
Skulle någon person byta rum behöver man inte byta ut hela låset utan bara själva cylindern i låset. Det gör man med en kontrollnyckel som lyfter ut cylindern. Sen är det bara att ta med den till nästa lås.

Bild: Med en kontrollnyckel lyfter man ut cylindern.Hur många nycklar finns det på LiU?
- Ingen aning, men minst lika många som det finns anställda i alla fall. Säkert är det många nycklar på drift, tror Peter.

Hur intensiv nyckeltillverkningen är varierar. Ibland kan det gå dagar utan att någon är i låsverkstaden. Kompletteringar görs mer regelbundet. Sen kan det bli stora insatser när en hel avdelning eller institution flyttar eller gör rockader.
- Det ska bli intressant att se hur blir när Origo tas ner. Man borde ju kunna ta med låsen när alla flyttar till D-huset, funderar Lennart. Det blir ju färre, men större rum där.

Är det något som är svårt med att göra nycklar?
- Det svåra är när det kommer till ”speciallås” och Lennart inte är här, svara Peter snabbt.
- Jaja, jag har en liten hög med papper som jag kallar ”egna objekt” som jag har sagt att jag ska lägga in i databasen, säger Lennart. Vilken dag som helst, i alla fall innan jag går i pension.

Text och foto: Elisabet Wahrby
2015-10-15


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-10-15