Göm menyn

Norsk överlevare prisas

Egentligen ville han bli stridspilot i Norge. Men livet tog helt andra vägar. Efter 30 år på Linköpings universitet har Öystein Fredriksen nu fått pris för Nit och redlighet i rikets tjänst, NOR.

Bild: Öystein Fredriksen, lektor på IEI. Foto: Pia MolinLivet blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå. Det är visserligen en klyscha, men när det gäller Öystein Fredriksen, lektor i företagsekonomi på IEI, stämmer påståendet väldigt väl.
Som ung ville Öystein bli pilot i det norska flygvapnet – och gick också mycket långt i de tuffa och avancerade uttagningstesterna.

- Vi var ovanligt många som klarade sig kvar, och till slut var man tvungen att välja bort några av oss. Jag föll bort för att jag var en ganska riskbenägen person. Kanske hade jag flugit under broar och så, minns han.

I stället blev det studier i företagsekonomi vid Linköpings universitet. Även det berodde mycket på tillfälligheter. En kompis sökte också utbildningar i Sverige, och Öystein kunde nästan lika gärna ha studerat till läkare eller ingenjör. Det slutgiltiga valet gjordes under en semesterresa till Ibiza, då pengarna tagit slut. Möjligen var det därför ekonomi var ”top of mind”.

Och var i Sverige? Jo, Lidköping tyckte han låg lagom nära Norge.  Just det, Lidköping. . .
- Det var först när jag tankade bilen i Uddevalla som jag upptäckte att universitet i själva verket låg i Linköping. Det var ju ganska mycket längre bort. Jag hade en tid att passa och fick plötsligt väldigt brått.
I tacktalet vid festen där NOR-utmärkelsen delades ut, tog Öystein Fredriksen upp just detta: att våra liv sällan styrs av rationella och väl övervägda val. I stället handlar väldigt mycket om slump och tillfälligheter.

I talet liknade han livet med finans- och aktiemarknaderna, som enligt modern forskning inte heller alltid är rationella och effektiva. Ofta är det helt andra faktorer som styr.
- Efter skolan skulle jag och min sambo egentligen flytta till Norge, men så gjorde flickvännen slut och jag blev kvar i Linköping. Sen följer den ena dagen på den andra och plötsligt sitter jag här, 30 år senare, utan att egentligen ha tagit ett aktivt beslut om det, konstaterar han.

Under åren på LiU har Öystein Fredriksen sett universitetet växa kraftigt. Studenterna och lärarna har blivit allt fler och en rad nya byggnader har tillkommit. Där universitetsparken idag ligger fanns under den egna studietiden inte mycket mer än en leråker mellan D-huset och FOI.
Bild: Öystein Fredriksen, lektor på IEI. Foto: Pia Molin- Studentlivet har utvecklats väldigt mycket. Inte minst med Kårallen som byggdes på 80-talet. Innan dess hade studenterna sina fester i C-huset.
- Annars är det nog professionaliseringen som jag tänker mest på. När jag läste fanns det två inriktningar på ekonomprogrammet, mot fem-sex i dag, och utbildningen var inte alls lika djuplodande som dagens. Då kunde doktorander utnyttjas till 90 procent som lärare, medan forskningen prioriteras i dag. Det är en viktig förbättring.

Kontakterna med olika människor och verksamheter är en orsak till att Öystein Fredriksen trivts så bra – och stannat så länge – på LiU. Han älskar också att undervisa och utsågs förra läsåret till Årets pedagog av studenterna på ekonomprogrammet. ”Den bästa föreläsare vi haft”, står det bland annat i motiveringen.

- Det är förstås väldigt smickrande. Jag gillar verkligen när jag kan hjälpa studenter att förstå. Också som lärare lär man sig mycket, inom olika områden. Det tror jag är ganska unikt med att arbeta på ett universitet.

Några gånger har han funderat på att lämna LiU för andra universitet eller jobb inom den privata sektorn. Vid millennieskiftet var det nästan klart att han skulle börja arbeta på ett finansbolag i Norge, men så kom IT-kraschen och företaget gick i konkurs. Och två gånger när uppdrag på andra universitet lockat – 1995 och 2015 – har han tvingats genomgå allvarliga operationer.

Öystein Fredriksen har nämligen också en svår leversjukdom och har genomgått två levertransplantationer.
- Så nu blir jag kvar på LiU i fortsättningen. Jag vet vad som händer om jag skulle fundera på ett annat jobb, säger han och skrattar.

 

Utmärkelsen "För Nit och Redlighet i rikets tjänst", NOR, instiftades 1803. Den delas ut till personer som arbetat 30 år i statlig tjänst. Vid IEI fick även Inger Asp, Peter Bjurstam, Johan Hedbrant och Lars Johansson utmärkelsen 2017.

 

Text: Mikael Sönne
Foto: Pia Molin
2018-05-03


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2018-05-03