Göm menyn

Med fokus på trä

Bild: Stina Gunnarsson. Foto: Charlotte Perhammar

Det var i träslöjden hon första gången insåg möjligheterna med trä. Nu arbetar hon som universitetsadjunkt med träteknikkurserna i maskinkonstruktion och driver samtidigt det egna företaget Just Wood. En perfekt kombination för Stina Gunnarsson.

I materialbiblioteket i A-huset på Campus Valla sitter Stina Gunnarsson och rättar tentor tillsammans med kollegerna i träkurserna på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik, en utbildning som hon själv gått. Men det var i träslöjden som allt började.
- Där föddes något, säger Stina. Det förstod jag kanske inte då men nu i efterhand kan jag se det tydligt. Jag såg möjligheterna med trä, jag kunde jobba tredimensionellt, läraren satte inga begränsningar utan lät mig vara i slöjdsalen också utanför lektionstid.

Medan klasskompisarna snidade på smörknivar och skärbrädor skapade Stina Gunnarsson möbler.
- Jag gjorde en stol som såg ut som en människa och en bokhylla i trä med metallrör i en speciell konstruktion. Jag växte upp i ett kreativt hem, mamma arbetade mycket med textil. Det tilltalade nog mig att göra något eget, att inte följa i mammas fotspår.
På gymnasiet blev det naturvetenskapligt program, en period då Stina inte alls jobbade något med trä.
- Inför vidare utbildning var jag inne på möbelsnickarspåret på Malmstens. Familjen gick varje år på möbelmässan, vi bodde söder om Stockholm så det var nära till Älvsjömässan.
Till slut föll valet ändå på maskinteknik, inriktning ergonomidesign, specialisering träteknik.
- Det var specialiseringen i träteknik som fick mig att flytta till Linköping. Och så var det nära hem till Stockholm.

De första åren på utbildningen var det väldigt mycket ingenjörsteori innan det var dags för träkurserna som till viss del var en besvikelse.
- Jag framförde min besvikelse och blev lyssnad på. Under mitt exjobb började jag jobba för ämnesområdet och var med och gjorde om grundkursen.
Det här var i början av 2000-talet, få studenter valde träteknik.
- Jag tror vi var fem studenter som läste träteknik. Nu läser omkring 50 studenter kursen. Generellt tror jag studenterna nu förstår att trä är ett framtidsmaterial.

Bild: Från trä till garn. Foto: Charlotte Perhammar- Min tröja här till exempel, den är gjord av trä, av svensk dissolvingmassa eller trä-cellulosa, säger Stina och sträcker fram en flik av sin tröja som känns precis lika mjuk och skön som vilken bomullströja som helst. Råmaterialet är vanligt trä; furu, björk och asp, delvis med ursprung från Sverige. Dissolvingmassan är tillverkad i Sverige, garnet spinns i Österrike, trikån stickas i Norrköping och tröjan sys i Estland.
Trätröjan säljer Stina Gunnarsson i sin butik Just Wood. Som namnet antyder är allt i butiken av trä. Vad sägs om till exempel en trätrosa eller ett par träkalsonger? Eller smycken, väskor, tvålar, schampo eller träskor? Allt med ursprung i trä. Hit räknas även saker som bärnsten, kåda och träkol. Butiken finns framför allt på nätet men en dag i veckan är hennes showroom och butik i centrala Linköping öppen.

- Jag vill framför allt visa olika produkter av trä så att man ser bredden, få igång snacket. Jag är nog ingen bra säljare, jag pratar för mycket med kunderna. Å andra sidan har målet heller aldrig varit att start eget.
Efter sin utbildning arbetade Stina i några år på en möbelindustri i Tranås, som kundprojektansvarig för de kunder som vill ha möbler som inte fanns i företagets standardsortiment. Men med två småttingar där hemma blev det drygt att pendla och tankarna på ett jobb i Linköping dök upp.

Bild: Träsmycken. Foto: Charlotte Perhammar- Jag fick en projektanställning på LiU för att göra om kursutbudet inom träteknik, känslan för trä kom tillbaka och idén till Just wood föddes. Men på universitetet är det mycket teoretisk verksamhet, jag är mer praktiker.
Men kunde man kombinera eget företag med en anställning på LiU? Stina visste inte och frågade sin chef.
- Jag fick båda tummarna upp! Det hade jag inte trott och blev glatt överraskad, säger Stina men erkänner också att det ibland kan vara tufft att stå på två ben, att sjösätta nya universitetskurser och samtidigt ha tankarna och idéer på det egna företaget.

Nu har det gått drygt fyra år sedan Just Wood mjukstartade. Och företaget går allt bättre.
- Det börjar röra på sig riktigt mycket nu, säger Stina. Jag känner potentialen och tror att jag kommer kunna leva på mitt företag så småningom, om jag vill. Samtidigt gillar jag kopplingen till studenterna som tar sin an trä på så många olika spännande sätt. Just nu är det en fantastisk kombination att kunna arbeta på LiU och driva mitt eget företag.

Bild: Stina Gunnarsson i sin butik. Foto: Charlotte PerhammarStina Gunnarsson verkar inte se några begränsningar när det gäller produkter i trä. Men när det gäller den egna verksamheten går tankarna snarare åt det lilla än det stora.
- Möbler är stora och svåra att skicka. Men nanocellulosa, eller mikrofibrillerad cellulosa, trä i väldigt liten form, är intressant och då tänker jag kanske främst på hudvårdsprodukter.
På örhängen finns små detaljer i metall, den del som man sätter in i örat, ett stift, en krok eller ett clips. Många har kontaktallergier och tål inte dessa metalldetaljer.

- Då kan trä vara lösningen. Tänk om man kunde göra även de små detaljerna i trä, säger Stina. Små detaljer i mycket hårt trä såsom furfurylerat och komprimerat trä eller kolfiber av lignin. Konkurrensen på papperssidan hårdnar, därför måste vi innovera kring nya sätt att förädla råvara och nya innovativa produkter och tjänster. Det är framtiden för Sverige!

 

2019-01-16
Text: Elisabet Wahrby
Foto: Charlotte Perhammar

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-01-17