Göm menyn

Matteläraren som slog världen med häpnad

Han är matematiklärare, tränare vid LiU Elitidrott och vann precis den prestigefyllda tävlingen World Press Photo.

Peter HolgerssonPeter Holgersson, matematiklärare vid Linköpings universitet, har under våren placerat sig som etta och tvåa i två av världens mest prestigefyllda fototävlingar, World Press Photo, och Picture of the Year.

– Det känns overkligt och fantastiskt. Och det är svindlande att tänka att det här måste betyda att jag håller måttet som fotograf. Det är ju två helt olika jurygrupper som bedömt mina bilder, säger han.

Peter Holgersson har många strängar på sin lyra. Han jobbar 80 procent som matematiklärare på olika ingenjörsprogram på Linköpings universitet. 20 procent ägnar han åt LiU Elitidrott där han tränar löpare och orienterare på universitetet. Han var med och startade verksamheten och har under åren varit djupt engagerad, men på senare tid har han trappat ner – till förmån för matematiken.

– Någonstans kände jag att jag löpt linan ut. Jag tränade ju till exempel Linnea Gustafsson, som tagit både silver och guld i VM i orientering. Jag hade nått mina mål helt enkelt, medan jag inom matematiken har massor att utveckla.

Parallellt med detta lockar kameran.

– Mitt fotointresse uppstod redan när jag var sju år och fick en systemkamera av min far. Det hängde med ända upp i gymnasieåldern, men sedan tyckte jag att det var bökigt att lämna in filmrullar på framkallning när ingen annan gjorde det och jag köpte aldrig en digitalkamera.

För sex år sedan satt dock sambon och Peter Holgersson och tittade i gamla fotoalbum – och noterade luckan i tidsaxeln. De beslöt att gemensamt skaffa ett kamerahus, objektiv hade de redan från Peters analoga kamera.

– Men det dröjde inte länge förrän vi var tvungna att köpa varsitt, vi fotade jämt. Kvällar och helger. Snart började vi även göra jobb tillsammans.

Fotandet innebär balans för Peter Holgersson. På dagarna förläser han och diskuterar matematik, det logiska står i centrum.

– Jag älskar att undervisa och diskutera matematik med intresserade studenter, det kommer jag aldrig att tröttna på.

Men på kvällarna kommer han hem och är svältfödd på estetik.

– Då är det underbart att ge sig ut och fotografera eller redigera bilder i datorn. Det blir en så skön helhet, jag får en balans i huvudet.

Nadja CasadeiEtt brinnande intresse, tid, samt en lika engagerad sambo – det är några av framgångsfaktorerna bakom Peters fotande. Men det finns en till. En dag ringde telefonen, och den flerfaldigt prisbelönte DN-fotografen Jonas Lindkvist presenterade sig. Han hade sett Peter Holgerssons bilder på internet – och undrade om han fick bli hans mentor.

– Jag höll på att köra av vägen!

Jonas Lindkvist hade upptäckt att de båda har mycket gemensamt, en bakgrund inom idrotten, matematikläraryrket och ett stort intresse för flugfiske, och han tyckte Peters bilder hade något visst.

– Nu hörs vi varje vecka. Han frågar vad som är på gång, ger mig material, uppgifter och feedback och ser till att jag inte blir bekväm och stagnerar. Det är otroligt mycket värt.

Det var Jonas Lindkvist som förmådde Peter Holgersson att börja tävla i foto förra året.

– Han tycker att det är bra att ”öva i att tävla”. Det är en nyttig övning att gå igenom årets bilder och se vad man gjort bra och vad som saknas. Det är också utvecklande att ta fram bildserier som funkar ihop, som innehåller en historia.

Nadja CasadeiRedan första året gick det bra. Peter Holgersson skickade in bilder till Picture of the world – och när det var bara åtta tävlande kvar från hela världen var både han och Jonas Lindkvist kvar i tävlingen.

– Sedan åkte vi både ut, men det var ett skönt bevis på att jag måste ha någon form av substans i mina bilder.

I år gick det som bekant ännu bättre: Med sina bilder på den cancersjuka sjukamparen Nadja Casadei vann han förstapris i tävlingen World press photo och andra pris i den stora fototävlingen Picture of the year.

Hur kom du i kontakt med Najda Casadei?

– Vi hade träffats och kände till varandra genom idrotten. När hon i höstas fick beskedet att hon drabbats av lymfkörtelcancer så var det faktiskt hon som frågade mig om jag ville dokumentera den här jobbiga perioden av hennes liv.

Nadja Casadei Peter Holgersson har följt Nadja Casadei och hennes sambo genom hopp och förtvivlan, cellgiftsbehandlingar och träningspass, negativa besked och tillfrisknande.

– Att följa Nadja skiljde sig mycket från mitt tidigare fotande. Jag är van vid att ta långa bildserier när jag fotar sport, för att sedan kunna välja den bilden som blev bra. Nu blev jag tvungen att tänka igenom varje bildruta. Komponera smart, hitta bildvinklar, men utan att störa situationen.

Det var inget lätt jobb, inte på något plan.

– Jag var med överallt. Värst var kanske på Karolinska under tuffa behandlingar, när hon mådde riktigt dåligt. Hon visste att hon kunde dö.

Men man kan gömma sig lite bakom kameran. Det gick inte när man satt hemma och gick igenom bildmaterialet och på förstoringar såg hur hon verkligen såg ut i ögonen.

Nadja CasadeiNu har Nadja Casadei gått igenom den sjätte och sista cellgiftsbehandlingen. Läkarna hittar inga spår av cancern, men det är ingen garanti. Det dröjer fem år innan hon kan friskförklaras.

– Men hon har goda förutsättningar. Under hela behandlingen har hon tränat dagligen, så mycket som kroppen klarat av. Nu ses vi inte lika ofta längre, någon gång i månaden istället för flera gånger i veckan. Jag följer henne tills hon har på sig landslagsdressen igen!

Nästa mål för Nadja Casadei är Finnkampen i augusti.

Den 25 april tar Peter Holgersson emot guldmedaljen i World Press Photo i Amsterdam.  Tyvärr kan han inte personligen ta emot silvret för Picture of the Year som delas ut i USA – samma dag.


Se fler bilder på Peter Holgerssons hemsida.

Fakta:

Namn: Peter Holgersson 

Ålder: 48

Familj: Sambon Josefine Loftenius

Favoritmatematiker: Min kollega adjunkt Sixten Nilsson, på grund av hans jättestora hjärta och goda förmågor som pedagog.

Favoritidrottare: Anders Gärderud sedan han tog guldmedaljen i OS 1976 på 3000 meter hinder. Jag känner honom privat också.

Favoritfotograf: Jag måste säga Jonas Lindkvist. Han ser varje jobb som en utmaning och kramar det bästa ur det, en förmåga som inte verkar avta med tiden.

 

Text: Sofia Ström Bernad

Foto: Peter Holgersson, alla bilder på Nadja Casadei är ur den vinnande bildserien "Heptathlon and cancer".

 


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-04-02