Göm menyn

Fyrtio år på LiU – nu går Mats Arwidson i pension

Efter 40 år på Linköpings universitet är det dags för biträdande universitetsdirektör Mats Arwidson att gå i pension.

Mats Arwidson utanför OrigoSmåföretagarsonen och blivande akademikern, den första i sin släkt, tog rälsbussen från Oskarshamn till Linköping för att börja läsa på universitetet. Året var 1968.

– Sen dess har jag varit kvar här på LiU, med undantag av fyra år som chef på Radio Östergötland i slutet av 70-talet, säger Mats Arwidson.

Han verkar tillfreds med det. 40 år på samma arbetsplats men med en lång rad skiftande arbetsuppgifter som aldrig gjort hans arbete enformigt och trist. Tvärtom.
En snabb genomgång av alla hans jobb - utöver studierna i historia, nordiska språk och litteraturvetenskap – visar att han började sin bana som biblioteksvakt och slutar den som biträdande universitetsdirektör och expert. Däremellan har han varit studievägledare, lärare, prefekt vid dåvarande Institutionen för nordiska språk och svenska, informationschef, kanslichef och stabschef. De senaste åren har han också ingått i universitetsledningens innersta krets.

Lokalradiojobbet då, hur var det med det?

– De ringde och frågade om jag ville bli chef där. Jag hade varit hos dem och föreläst en del om kommunikation, det var väl därför. Så jag sa att jag ville det.

Det beslutet ledde till att han hoppade av en akademisk karriär. En halv doktorsavhandling i stilistik lades i malpåse och blev kvar där.
Fyra år senare fick han ett annat telefonsamtal, denna gång från Linköpings universitet.

– De frågade om jag ville söka jobbet som informationschef. Så då gjorde jag det.

Mats Arwidson gestikulerar vid skrivbordet i origoKonstaterandet om de där telefonsamtalen är snabbt, några överord om sig själv tycks inte ligga för Mats Arwidson.
Däremot lyser han upp och blir entusiastiskt vältalig när han pratar om universitetet och dess utveckling.

Vad har varit roligast?

– Ha, jag visste att den frågan skulle komma. Det är själva resan, att utifrån mina olika positioner ha fått vara med i utvecklingen av universitetet. En första fas var till exempel framväxten av tema-institutionen. Det var oerhört lärorikt. Jag lärde mig mycket om att jobba med utvecklingsfrågor, om vikten av att utreda och förankra förslag och beslut och hur man skulle driva frågor. Ja, hur man får till stånd förändringar inom akademin överhuvudtaget, vilket inte är enkelt.

I alla fall inte generellt sett. För Mats Arwidson betonar samtidigt att samarbetsandan hela tiden varit ett signum för Linköpings universitet. Både samverkan inom och utanför universitetet. Den samarbetsandan har lett till att det varit enklare att förändra och utveckla verksamheten. Framväxten av Campus Norrköping i slutet av 1990-talet är ett sådant exempel.

– Det har nog varit den mest spännande fasen under mina år här. Vi jobbade konkret och med en bred samverkan och resultatet blev förbluffande bra. Jag tycker vi varit skickliga på att driva frågor på universitetet.

Iramad tavla med diplom hedermedlem i StuFFAllra roligast har en annan uppgift varit, kommer han på under intervjuns gång. Den som handlar om kontakten med studenterna. Genom åren har Mats Arwidson varit universitetsledningens öra gentemot studenterna och han har fått mycket uppskattning från dem för sitt engagemang.

– Det har varit så givande att få arbeta tillsammans med studenterna, okomplicerat och jätteroligt. Och jag är hedersledamot i alla tre kårerna.

Han tittar ut genom fönstret på Origo. Det är ganska tomt därutanför på studenter, de har börjat troppa av för sommaren.

– Men varje år, andra veckan i augusti, så har de börjat återvända. Först de internationella studenterna med sina kappsäckar, sedan vartefter alla andra. Det har varit en fantastisk känsla detta, att få jobba på ett universitet och vara en del av det. Det har jag inte minst känt då, när jag varje år sett studenterna anlända.

Han nämner också kontakterna med de fackliga organisationerna och arbetsmiljöfrågorna för de anställda.
– Det kan ju låta klyschigt att säga att man tycker det är så givande att jobba med människor, men jag tycker helt enkelt det är kul att snacka med folk.

Men det finns även ett större allvar bakom det där att ”snacka med folk”.
– Jag tror det är helt nödvändigt för universitetet att man skapar riktigt goda förutsättningar för studier och en god arbetsmiljö, ja bra schyssta förhållanden överhuvudtaget för studenter och anställda. Det viktigaste är att se till att folk har det bra.

Nu fördelas hans arbetsuppgifter på 4-5 personer, minst. En person kan omöjligt göra allt han genom sin erfarenhet och kunskap gör idag. Om telefonväxeln till exempel får en fråga som de inte vet vem de ska hänvisa till så finns det en speciallapp uppsatt hos dem: ”Ring Mats Arwidson”.

Han är 67 år, egentligen redan pensionär sedan i mars, men med ett utredningsuppdrag kvar kring universitetsförvaltningens organisation, det ska vara klart i augusti och det jobbar han med hemifrån.
– När det är klart så klipper jag mentalt banden, det måste man göra. Då börjar ett annat liv för mig.

Innan det är dags skickar han med några ord om universitetet och dess framtid.
– Samarbete och samverkan är nyckelord för oss om vi ska lyckas fortsättningsvis. Konkurrensen om forskare och studenter är mördande. Vi får inte fastna i förträfflighetsfällan, att ”detta går ju jättebra”. Det handlar inte om att bara förvalta utan att tillsammans arbeta för att utveckla universitetet vidare. Vår rektor har väldigt bra idéer och åsikter kring detta och det finns många andra insiktsfulla personer som också arbetar i den riktningen.

Själv flyttar han och frun antagligen till Stockholm där de två sönerna bor med sina familjer, fyra barnbarn väntar där. Inte bara barnbarn förresten, även en storstad med ett hav av stimulans och kultur, något som Mats Arwidson gillar, inte minst klassisk musik. Resor lär det också bli framöver.
– Redan nästa vecka åker vi till Tyskland, på vinresa, Maria och jag.

Text: Eva Bergstedt
Bild: Charlotte Perhammar

2014-06-16


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-06-16