Göm menyn

Kopparhammaren ett lyft för KSM

Exteriör KSM:s nya lokaler i KopparhammarenKSM, blir den första av LiUs utbildningar att flytta över Motala Ström och in i helt nyrenoverade lokaler i Kopparhammaren i Norrköping. Ett jättelyft om man får tro studenter och anställda.

Det luktar nytt när man kliver in i ISAK:s nyrenoverade lokaler i Kopparhammaren i Norrköping. Här huserar, förutom utbildningen Kultur Samhälle och Mediegestaltning, KSM, också Tema Q och CKS. Kosta Economou, pro-prefekt och programansvarig, vinkar genom konferensrummets glasade väggar. Jag är lite tidig och passar på att titta runt i lokalerna. De går i vitt, grått, lite svart med cerise som enda accentfärg. I taket löper aluminiumfärgade ventilationsrör i olika tjocklekar. Genom fönstret på andra våningen ser man ut över de gamla röda fabriksbyggnadernas sågtandade tak. På en tom, vit vägg sitter en enda gul klisterlapp. KONST står det på den. Lite finlir verkar återstå.
- Här ska bli ett helt unikt projekt, förklarar Kosta Economou och pekar på klisterlappen. Statens Konstråd ska tillsammans med fem av KSM:s lärare, som också är konstnärer, göra en konstnärlig utsmyckning. Det är ett stort projekt, 30 konstverk, anpassade efter lokalerna. Normalt åker Statens Konstråd bara ut och hänger upp konst, nu gör vi det tillsammans.

Flytten har gått snabbt. För ett år sedan togs beslutet, i juni flyttade man över, från den gamla delen av Spetsen till Kopparhammaren där de tre helt oinredda våningsplanen byggts om till arbetsrum för ett 20-tal anställda, grupprum, som också kan användas som mindre lektionssalar, medielabb och videostudios för de 300 studenterna. Det är svårt att tänka sig att här har varit ullspinneri, förnicklingsfabrik och loppmarknad en gång i tiden.
Kvar på andra sidan Strömmen i Kåkenhus är ateljé och verkstäder.
- De är bara två år gamla och fungerar bra. De är också så stora att de inte skulle få plats i Kopparhammaren, berättar Lasse Jonsson som är kulturproducent och lärare i ljudmedia.
KSM har också fått tio stycken helt nya ljudstudios med olika funktioner som bland annat ljudredigering, produktion för radioprogram och radiosändningar. Det är fler studios än tidigare och ligger i den nya delen av Spetsen. Och Lasse Jonsson är nöjd.
- Nu är studiorna mer ändamålsenliga med bland annat isolering och utformning för bra akustik, vi har fått riktiga lokaler att producera i.

Joel Johansson i en av KSM:s nya studiosI en av studiorna sitter Joel Johansson (till höger i bild) som går andra året på kandidatprogrammet. Just nu arbetar han med ett radioinslag om sociala mediers baksida, ett inslag som förhoppningsvis ska sändas i Sveriges Radio. Också han är nöjd, med flytten till Kopparhammare, men kanske framför allt med ljudstudiorna.
— Det är ett jättelyft! Förut var studiorna inhysta i små grupprum, nu är det mycket mer proffsigt. Och ventilationen har blivit mycket bättre. I de tidigare lokalerna stängdes ventilationen av på kvällar och helger när man satt och jobbade i studion, det blev väldigt dålig luft.

Till skillnad mot de flesta andra utbildningar har KSM verksamhet nästan dygnet runt. Det gör att det är bra att lokalerna ligger lite för sig själv. Med flytten kommer man också närmare verksamheter som Visualiseringscenter och biografen Cnema som KSM har nära kopplingar till.
Kosta Economou, pro-prefekt och programansvarig på KSM- Vi är med i det lokala och regionala kulturlivet, säger Kosta Economou (till höger). Många tidigare studenter arbetar ute i regionens kultur- och mediemiljö, med allt från administration till museiutställningar. KSM har blivit ett varumärke.

Både Lasse Jonsson och Kosta Economou var med och byggde upp utbildningen när KSM startade 1997. Sedan dess har utbildningen utvidgats med flera fristående kurser. Det började bli trångt i de gamla, slitna och dåligt ventilerade lokalerna och en flytt har diskuterats länge. När möjligheten att flytta in i Kopparhammaren gavs, utan nämnvärt höjd hyra, tog man chansen.
- Vi har fått bestämma det mesta själva, berättar Kosta Economou. Studenterna har också fått tycka till. Studenter och anställda rör sig mycket tillsammans, det är nog lite speciellt för KSM. Det var också bra allt gick så snabbt, att det inte blev en långbänk.

Lasse Jonsson, kulturproducent och lärare på KSMDet finns fler tankar kring utställningar i de nya lokalerna. Bland annat kommer det att bli en installation i den nu tomma gamla kraftstationen som ligger i anslutning till Kopparhammaren. En häftig lokal men som är svår att ha någon form av verksamhet i. Installationen, en kub med vävda aluminiumband där konstnären projicerar video på, kommer att vara på plats någon under vintern.
- Det finns fler tankar kring utställningar här, men vi vill avslöja dem ännu, säger Kosta Economou och Lasse Jonsson (till höger), hemlighetsfullt.

 

Se den kommande installationen i kraftstationen

Här jobbar tidigare KSM:are

 

Text och foto: Elisabet Wahrby

2012-10-19


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2012-10-19