Göm menyn

Konsten att hitta glansen på ett universitet

Fönsterputsarna Noé Vanegas, Jusuf Bijedic och Roberto CanalesMorgonen har nästan inte börjat och ännu dröjer det en stund innan solen bryter genom molnen. Ändå arbetar Noé Vanegas, Jusuf Bijedic och Roberto Canales redan för fullt med att hitta glansen på ett universitet.

Det är trevligt att titta ut genom fönster, se händelser som händer och drömma om saker som borde hända, medan årstiderna förändras, men det är sällan roligt när sikten skyms.
- Det är därför vi fönsterputsare är så populära, säger Jusuf när han kommer ner från stegen.
- Du ska då alltid överdriva, ropar Noè och skrattar.

Det är i mitten av april, luften är kall och det blåser snålt på en av universitetets innergårdar. Många skulle inte varit vid gott mod en sådan morgon, utan stannat kvar i sängen. Jusuf rycker på axlarna, tar av sig fönsterputsarbältet och sätter sig på en trädgårdsstol.
Kranbil lyfter en lift på plats vid Visualiseringscenter. - Det här är väl inget. Vi är vana fönsterputsare som varit med om mycket. Förra året gjorde vi Visualiseringscenter i Norrköping tidigt på våren. Det ligger precis bredvid Strömmen och det kändes som rena istiden att stå i en lift då.

Fönsterputsning upplevs ofta av människor som besvärligt. Resultatet blir sällan riktigt till belåtenhet. Det syns smutsiga vattenränder och ibland verkar glaset flammigt i solsken.
- Äsch, det gäller bara att ha en professionell fönsterskrapa och inte det där skräpet som går att köpa i vanliga affärer, säger Roberto.

Jusuf inflikar att tekniken också är viktig. Det går inte att statiskt dra skrapan fram och tillbaka, då blir det garanterat vattenränder kvar. Skrapan ska vinklas på ett särskilt sätt och sedan föras över glaset på ett smidigt vis. Han visar på ett fönster. Resultatet är imponerande. Det blir perfekt glans, men det behövs ingen särskild utbildning för att bli fönsterputsare, bara mycket träning.
- Utbildning är inte nödvändigt så länge du håller dig på marken, men de flesta hus har flera våningar. Vi jobbar mycket med liftar och då krävs det liftkort, påpekar Noè.
Roberto lägger till att de även gått fallskyddsutbildning, eftersom de jobbar på stegar och i vissa lägen gör uppdrag som kräver fallskyddssele.

Fasadkorg vid Kåkenhus sensommaren 2014. Noé Vanegas, Jusuf Bijedic, Roberto Canales och Philip Nyström.Jusuf skriker att Noè och Roberto inte ska glömma bort fasadkorgen som hängs upp när det är dags att hitta glansen åt Kåkenhus i Norrköping. Vem som helst åker inte upp i en korg som hänger i en vajer. När det blåser känns det som att vara på ett tivoli mitt i vardagen och då gäller det att veta vad man håller på med.

Den kula hinken. Klockan har blivit halv nio och de första solstrålarna har börjat reflektera sig i fönsterrutorna. Det känns faktiskt nästan som en uppfunnen dröm på universitetets innergård, men den gula hinken står på gräsmattan som ett minnesmärke över hur mycket vatten, träning och mod kan betyda för sikten i verkligheten.

 

På bilden till höger syns också Philip Nyström.

 

2015-04-24
Text och bild: Tomas Holmqvist

Tomas Holmqvist arbetar som gruppchef på LiU-service.
Reportaget har han skrivit som en del i den retorikkurs han läser universitetet.

 

 

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-04-24