Göm menyn

Gillar skapande med struktur

Snabb, hårt arbetande och analytisk. Men med en kreativ sida. Möt ekonomidirektör Agneta Frode Blomberg.

Agneta Frode BlombergHur ser din bakgrund ut? Vad har du gjort tidigare?
– Jag har jobbat här på LiU i cirka ett år nu. Innan jag kom hit var jag ekonomichef på utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun i några år. Inom utbildningsförvaltningen finns 5000 medarbetare så det är en stor organisation. På så sätt är jag van vid att jobba i en stor offentlig förvaltning. Inom kommunen jobbade jag med verksamhetsstyrning och ekonomiska processfrågor, mot både tjänstemän och de politiska nämnderna.

– Jag har utbildat mig samtidigt som jag jobbat, via olika fristående kurser och distanskurser inom ekonomi och personalvetenskap. Tyngdpunkten i min utbildning ligger på företagsekonomi. En fördel med att studera samtidigt som jag jobbade var att jag direkt kunde omsätta mina kunskaper i praktiken. Men visst är det tufft att jobba, plugga och ha familj samtidigt. Det har både för- och nackdelar att göra så.

Var bor du? Hur ser din familj ut? Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag bor tillsammans med familjen i en villa i Ånestad. Familjen består av min man Tommy och våra barn som är 17 och 19 år. På fritiden tränar jag och umgås med familjen. Vi har en sommarstuga dit vi åker för att koppla av. Jag trivs med att ha två hus och trädgårdar även om det är en del jobb. Jag kan tänka att "nu måste jag ut och klippa äppelträden" och det kan kännas lite motigt, men när jag väl är ute i trädgården och jobbar känns det härligt.

När trivs du som bäst med livet?
– När jag känner att allt flyter på och att allt går i cykler. När jag själv och familjen mår bra, och man kan njuta av vardagen. Jag trivs också väldigt bra ute på landet, när man inte har några tider att passa utan kan göra vad man känner för. Men det är ju så härligt att ha det så just för att det är under en begränsad tid. Sedan kan jag tycka att det är skönt med vardag igen.

Vilka är dina bästa egenskaper?
– Jag är driven och fullföljer vad jag tänker mig att jag ska göra. Jag inspireras av att lära mig nya saker, helst ihop med andra. Jag är bra på att analysera, tänka logiskt och se helheter.

Har du någon dålig egenskap?
– Jag är kanske lite för snabb ibland. Ibland måste en process få ta tid, och alla måste få chans att sätta sig in och hänga med.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Det blir mycket möten i olika konstellationer. Jag hanterar mail som kommer in. På senare tid har jag blivit bättre på att sätta av tid för eget arbete. När man som jag är ny på jobbet blir det många olika bollar som kommer upp, och det är viktigt att ha tid att reflektera.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att man jobbar tillsammans mot ett resultat. Att jag får möjlighet att vara med och påverka saker. Jag lär mig också mycket nytt. Möter många positiva och duktiga människor.

Vad är det sämsta?
–Jag kan inte komma på något som är dåligt. Om man i vissa fall kan se brist på struktur i organisationen får man själv vara med och skapa en struktur …

Om du var tvungen att välja ett nytt yrke, vad skulle det vara?
–Hmm. Skräddare tror jag. Jag gillar det kreativa, skapande, inom textil. Det tycker jag känns spännande. Jag sydde faktiskt lite kläder när jag var i tonåren. På senare år har jag även gått en tapetserarkurs. Men jag vill gärna ha mallar att sy efter, jag kan inte bara ta ett tygstycke och skapa något. Skapande med struktur passar mig! Fast jag skulle förmodligen tröttna på att sy efter ett tag.

Vad ligger på ditt nattduksbord?
– Mest jobbpapper tyvärr! Jag tar hem jobbpapper som jag tänker att jag ska läsa men det blir inte alltid så mycket av det … Jag gillar att läsa men hinner inte alltid läsa så mycket som jag skulle vilja. Det blir mest på julen och sommaren som jag försöker läsa annat än jobblitteratur.

Vilken är din favoritpryl?
–Min cykel. Jag cyklar mycket, har alltid gillat det.

 

Text och foto: Åsa Borg


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-01-30