Göm menyn

Från vaktmästeri till tryckeri

Bild: Roger Nilsson och Anita Axby. Foto: Anna Valentinsson

 

Efter tio år, varav ett par på övertid, som chef på LiU-Tryck lämnar nu Roger Nilsson över stafettpinnen till Anita Axby. Och det är ett helt annat tryckeri han lämnar över än det vaktmästeri han klev in i, då för tio år sedan.

Roger Nilssons historia på LiU började redan 1971 då han kom hit som student för att läsa på Y-linjen.
- Jag kommer från Göteborgstrakten och ville egentligen läsa på Chalmers, berättar Roger Nilsson. Men jag kom inte in och istället började jag i Linköping med planen att sedan flytt över till Chalmers.
Vilket han också gjorde. Men trivdes inte utan kom tillbaka till Linköping. Men någon examen blev det aldrig.
- Vi var ganska många som var med på TV-undervisningstiden och som aldrig gick klart utan istället försvann ut i näringslivet och klarade oss rätt bra ändå, säger Roger Nilsson.

Rogers meritlista är lång, men några gemensamma nämnare är datorer, bilder, böcker och tryckeri. Bland annat arbetade han på Kårservice mellan 1996 och 2001 för att modernisera och styra upp tryckeriverksamheten och gå från offset till digitalt tryck.
- Vid den tiden fanns ett vaktmästeri på LiU som framför allt sysslade med kopiering. Man tryckte till exempel scheman och delade ut till alla studenter som på den tiden hade eget postfack, minns Roger.
För elva år sedan fick Roger frågan om att börja på LiU-Tryck.
- Min tanke var att jobba några år, förändra och modernisera och sen gå vidare. Men det var ju så trevligt här.

Bild: Roger Nilsson i förgrunden, Anita Axby och alla medarbetare på LiU-Tryck i bakgrunden.När Roger kom in i bilden var tryckeriet inte så effektivt. Ett 15-tal personer stod vid var sin maskin och producerade sitt.
- Det var inget arbetslag, var och en gjorde sitt vid ”sin” maskin, man hjälpte inte varandra.
Förändrat arbetssätt är bara en av alla förändringar som Roger gjort. Han har också köpt nya maskiner, bidragit till att ISO-certifiera verksamheten, anställt fler formgivare och digitaliserat. Han har gett medarbetarna möjlighet att våga fatta egna beslut.
- Nu gör vi allt, från ax till limpa och vi hjälper varandra, vi har en bra laganda och arbetar som ett team. Jag ser fortfarande saker som kan bli bättre men det lämnar jag nu över till Anita Axby.

- Andra gången jag var här på intervju fick jag veta av medarbetarna att ”vi är en familj här”, säger Anita Axby som är den som nu tar över som chef för LiU-Tryck efter Roger Nilsson. Och det är verkligen ett väldigt trevligt gäng här.
Anita Axby är en norsk tjej som utbildade sig till civilingenjör i kemiteknik i Norge. Efter utbildningen ville hon åka till Sverige och jobba för att skaffa sig lite erfarenhet.
- Jag arbetade på en kemisk fabrik, där träffade jag min man och sen blev jag kvar i Sverige.
Anita har arbetat med olika saker på olika typer av industrier. Bland annat ett jättestort tryckeri Sörmland.

- Jag trivdes i tryckerivärlden. LiU Tryck är som en miniatyr av mitt tidigare arbete men med möjlighet att leda hela processen, från ax till limpa. Med min näringslivserfarenhet tror jag att jag kan bidra med effektivisering, stordriftsfördelar och processeffektivisering.
På Anitas första arbetsdag stod två av LiU Trycks medarbetare och hälsa henne välkommen.
- Glada människor, det är viktigt för mig. En bra arbetsmiljö, att ha roligt på jobbet och kunna bidra med kunskap, det får man driv och blir kreativ av.

Interaktionen med studenterna är också något som Anita gillar.
- Idag var kalasmottagningen här, jag gillar den här stämningen som ungdomar ger. Studenter är på väg att bli en viktig kundgrupp för oss. Det finns många sektioner och alla trycker de olika saker. Det kan LiU Tryck göra.

Web to print är en nyhet inom LiU Tryck som Roger dragit igång och som Anita kommer få fortsätta att utveckla. Web to print innebär att man skickar in sin beställning av till exempel visitkort, kuvert, böcker eller rumsskyltar, digitalt. Funktionen är igång men är ännu inte publik.
- Här finns också möjlighet för studenter att köpa kompendier och gamla tentor digitalt och betala med kort, som på vilken webbshop som helst, förklarar Roger och Anita och visar på datorn. Delar av Web to print fungerar redan nu. Efter lite småfix hoppas vi att det ska vara i full gång efter sommaren.

 

2019-05-06
Text: Elisabet Wahrby
Foto: Anna Valentinsson

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-06