Hide menu

Tinnerbäckshuset – designed for research

Bild: Utsikt från Tinnerbäckshuset. Foto: Emma Busk Winquist

Some parts of LiU’s psychiatry research moved into the newly built Tinnerbäckshuset on the University Hospital Campus in January and February this year. The building, planning for which started in 2013, offers premises particularly suitable for modern and advanced research, and a coffee room with an amazing view.

“I’m up on the 14th floor, at the top of the building, and the view across the Eklandskapet forest is wonderful. They’ve put a sofa and other furniture in the corridor up here, with a coffee machine. I can see nurses and other personnel sit there, simply looking out of the window. The wonderful view is really inspiring”, says Markus Heilig, professor in the Department of Biomedical and Clinical Sciences, and director of the Center for Social and Affective Neuroscience (CSAN). We meet him in an interview conducted by Teams. 

The building he is describing is the newly built Tinnerbäckshuset on the University Hospital Campus. It is being constructed in two stages. The first is now complete, and has been in use since operations moved there in January and February.

Bild: Entrén till Tinnerbäckshuset. Foto: Emma Busk Winquist

“It’s a large building that will have more than 27,000 square metres of floor space when it’s finished in 2024. LiU has premises on three floors, around 1,300 square metres”, says Iréne Rydberg, senior coordinator in the Facilities Management Office at LiU. She has worked with Tinnerbäckshuset since the project started in 2013, and ensured that the premises are designed to suit the needs of the researchers.  

“The previous premises where psychiatry was housed were not suitable for modern psychiatry care and research”, she says.

Markus Heilig is extremely satisfied with the result.

“From a LiU point of view, we now have premises that are extremely well adapted to our requirements. In the old place, we had to squeeze our operations into an already existing building. Here, in contrast, we have been part of the planning process.” 

Bild:Tinnerbäckshuset. Foto: Emma Busk Winquist

The parts of building where LiU is housed have been designed in different ways for research requirements. The most spectacular is probably Professor Håkan Olausson’s special laboratory, which is completely screened from electrical disturbances, to make it possible to carry out sensitive measurements. The new building will also provide a better working conditions for doctoral students and postdocs.

Markus Heilig emphasises that the design of the new building will also contribute in other ways.

“People underestimate how important it is to put people with different professions together, but it’s been a guiding principle here. The way we interact with each other will improve the quality of the clinical care, and make a valuable contribution to research. At the moment, opportunities for interaction are limited by the Covid pandemic, but we’re longing for a time in the future when we can meet freely.”

Bild: Medarbetare i Tinnerbäckshuset. Foto: Emma Busk Winquist

Tinnerbäckshuset is a passive house, and will be one of the most energy- efficient hospital buildings in Sweden.

There have, of course, been teething troubles. Markus Heilig mentions the unpredictable automatic sun blinds.

“And the first time I was on call, I was late getting to the ward round because I was trapped in the lift.”

The Covid pandemic not only made it necessary to postpone the opening ceremony, it also made the moving in process very complex. Not everybody could move in at the same time.

“Our research coordinator, Ann-Charlotte Johansson, managed an inconceivably complex job, when she successfully coordinated everyone’s wishes and got the move done without a hitch. It took a few weeks, but we are now properly established in the new place”, Markus Heilig concludes.

 

Text: David Isaksson
Photo: Emma Busk Winquist

Translated by George Farrants
2021-06-10

 


Page manager: elisabet.wahrby@liu.se
Last updated: 2021-06-15