Göm menyn

Fakultet - en podcast som gör forskningen personlig

Bild: Mobiltelefon med poddcasten Fakultet uppe på skärmen.

Syftet med podcasten Fakultet är att sprida information om vår forskning och vad den gör för nytta. Fakultet gör informationen personlig och berörande och vill skapa debatt. Annelie Norberg är programledare och producent.

Barn och unga

Bild: Anneli Norberg- Det handlar om barn och unga – som risk och möjlighet för en vuxenvärld. Om klimataktivism, gängkriminalitet, migration, kunskapstörst och rösträttskamp – som olika uttryckssätt för att ruska om samtiden, och kräva förändring, säger Annelie Norberg om första avsnittet, Barn och unga – risk eller möjlighet, av säsong 2 av Fakultet, som släpptes sommaren 2020.

Almedalsveckan blev inställd på grund av Covid-19, men LiU bidrog även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Från den 29 juni-3 juli publicerades varje dag ett nytt avsnitt av podcasten Fakultet.

Äldrevården

Fakultet är för den som är samhällsintresserad och vetgirig, som vill bli överraskad av ett annorlunda perspektiv och som vill förstå mer av den värld vi lever i, genom forskarens kunskaper men också genom konkreta berättelser och erfarenheter tagna direkt ur verkligheten.

Annelie funderar över avsnitt 2, Att få med sig sina minnen- till äldreboendet.
- Jag fick ett sms. "Tyvärr, din beställning gick inte att genomföra." Beställningen skulle vara en present till min mamma, en samlings-cd med Tommy Steele. Jag minns hur hon brukade drömma sig tillbaka: Han var så gullig! Inte så där cool och farlig - som Elvis. Utan fin och charmig. Jag ville att hon skulle ha Tommy Steeles fina charmiga känsla i sitt nya hem, på äldreboendet. Men tyvärr, min present gick inte att genomföra. CD verkar vara ute. Och hennes mobil – ja, den ligger ju i ett Konstantin Economoulåst medicinskåp.

I andra avsnittet får du höra Konstantin Economou, forskare och utställningscurator vid Linköpings universitet, prata om hur viktigt det är att få med sig sina minnen - och medievanor - till äldreboendet. Det handlar om vardagslivskvalitet.
- Vi har ju individualiserad vård. Alla får inte samma medicin. Varför ska alla lyssna på samma musik?

 

Räddningstjänsten

- Jag är ”kvackelmagad”. Jag svimmar av blodsmak, djupandas när jag tar blodprov och får anstränga mig när något barn behöver hjälp med att rengöra ett sår. Jag tänker på alla sms-livräddare och civila insatspersoner runt om i Sofie PilemalmSverige. De bara ger sig iväg, drar på mjukisbyxorna och springer. De stoppar småbränder och hejdar blodflöden och pumpar livet tillbaka i livlösa kroppar. De lugnar och pratar förbannade och rädda människor tillrätta och går sen hem och fortsätter med sitt. Imponerande, säger Annelie.

I avsnitt 3 Vem räddar räddningstjänsten får vi höra Oline Brors, 23 år, sjuksköterskestudent vid LiU och en av 50 000 sms-livräddare i Sverige.

Annelie intervjuar Sofie Pilemalm, forskare och expert på krishantering, räddning och respons – om hur helt vanliga grannar, pappor och fotbollstränare blir allt viktigare i socialt utsatta områden när räddningstjänstens resurser krymper. Blir vi tryggare? Blir det färre bränder? Räddar vi fler liv?

Fjärrvärme

- Jag vill prata om fjärrvärme, säger Dick Magnusson, forskare vid LiU. Går det?
Annelie satt på ett tåg och pratade med Dick Magnusson på en knastrig telefonlinje som bröts i varje kurva. Han är forskare på LiU och hon ringde för att fråga vad han jobbar med just nu.
- Det var inte underhållet eller klimatanpassningen eller den tekniska utvecklingen av fjärrvärme han syftade på. Det var The Money, berättar Annelie.

Samtalet med Dick påverkade Annelie och hon började läsa på och drogs med av Dicks fascination. Särskilt krocken mellan det globala och det Dick Magnussonhyperlokala.
- Ja, visst är det spännande att fjärrvärmen i små svenska kommuner i Norrlands inland eller Dalarna eller Bergslagen ägs av kapitalbolag i Schweiz, Australien och Canada, säger Dick Magnusson.

Ungefär samtidigt röstade Helsingborg nej till försäljning av sitt energibolag – och tre studenter vid Kultur Samhälle Mediegestaltning åkte ner och tog reda på argumenten från båda sidorna. Detta resulterade i det fjärde avsnittet om Fjärrvärme som handelsvara.

Krympande kommuner

Det femte och sista avsnittet handlar om krympande kommuner och om det verkligen är möjligt eller ens bra för dem att försöka växa. Annelie bor i Östergötland sedan ungefär 25 år.
- Östgöte? Nej, faktiskt… det blir jag aldrig. Även om jag bott längre här än ”hemma”, har fler vänner, mitt jobb och familj här – men nae – Östergötland har liksom inte med mig att göra. Flytta tillbaka till Örnsköldsvik? Nej, för mig har det aldrig funnits på kartan. Mina barn är födda här, har gått förskola och 13 år i skola här. Men östgötar? Osäker.

Att älska platsen man kommer ifrån men ändå inte kunna tänka sig att bo där. Intressant inre kontrovers, eller hur?

Josefina SyssnerI årets sista avsnitt av Fakultet får du vara med när Rebecka Wessling berättar för sina föräldrar att hon faktiskt aldrig kommer att flytta hem igen, att hon lämnat rondellerna som omsluter Arvika för gott. I intervjun med forskaren och kulturgeografen Josefina Syssner kommer en uppmaning till småkommuner runt om i Sverige.
- Ni har inte rådighet över urbaniseringstrender och hur unga väljer att flytta. Men ni kan bestämma hur er kommun kan bli en bra plats att leva på – trots utflyttning och dystra siffror.

 

En möjlighet att nyttiggöra kunskap

Projektet Fakultet började i två ändar. Dels var det efter ett fakultetsledningsmöte (Filosofiska fakulteten) där ledningen diskuterade hur fakulteten skulle kunna uppmärksamma forskare och deras forskning på ett nytt och bra sätt. Dels var det en tanke om hur fakulteten skulle kunna sprida Annelies liveintervjuer med LiU-forskare på Bokmässan i Göteborg till en större målgrupp genom en podcast. De två tankarna minus Bokmässan plus finslipning blev till slut podcasten Fakultet.

- Vi som jobbar med Fakultet har hela tiden varit inne på nyttan, skälen till varför denna forskning behövs, det vill säga det som på pitchspråk kallas ” benefit”. Hur blir världen bättre av det här? kommenterar Annelie.

Fakultet har delvis finansierats av LiU´s program Verifiering för nyttiggörande. VFN-programmet erbjuder finansiering för spridning och tillgängliggörande av forskningsresultat - en möjlighet att nyttiggöra kunskap.

Annelie har producerat, klippt och mixat. Slutmixen har Mattias Edborg gjort. Han är alumn från Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor och producerar bland annat podcasten Mannen med den gula rocken.

Nu börjar tankearbetet inför Fakultet säsong 3. Vad händer i samhället? Vilken debatt kan vi haka på och vilken kan vi skapa själva?
- Det här är tanken med podden Fakultet. Vi vill tillföra många röster och fler perspektiv som visar på den relevans LiUs forskning har för vårt samhälle - för dig och mig och oss tillsammans, säger Annelie.

Gå in på www.liu.se/podcast/fakultet för att lyssna på årets och förra årets säsonger av Fakultet. Låt dem väcka känslor och engagemang för olika frågor i samhället! Jag har skrattat, gråtit och blivit arg när jag har lyssnat…

 

/Jenny Ahlgren, projektledare för Fakultet

2020-08-26

 

Temapodden

En annan LiU-podd med forskningsfokus är Temapodden, där forskare på Institutionen för Tema diskuterar dagsaktuella frågor och berättar om hur deras forskning bidrar till samhället. Håll utkik efter nya avsnitt i höst på https://liu.se/podcast/temapodden

 

 

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-08-27