Göm menyn

Disputation på distans

Bild: Amelia Mutter disputerar på distans.

I förra veckan disputerade Amelia Mutter – en disputation som delvis hölls på distans, den första på Tema och även på Filosofiska fakulteten. In i det sista var dock osäkerheten stor om den skulle kunna genomföras och på vilket sätt. 

När det var dags för disputationen på fredag eftermiddag fanns Amelia Mutter, hennes handledare Harald Rohracher, Jelmer Brüggeman, Lisa Guntram, en doktorandkollega och Amelias pojkvän på plats. På distans fanns både opponenten och betygsnämnden. Ett fyrtiotal personer var också med och lyssnade via Zoom.

- Jag var nog mindre nervös än vad jag hade varit om alla hade varit på plats. Nu var det som jag hade ett vanligt möte via Zoom och inte talade inför ett stort antal personer, säger Amelia Mutter.

Riktlinjer och tekniska lösningar saknades

Allt flöt på och tekniken fungerade. Men arbetet för att kunna hålla en disputation på distans har varit krävande och präglad av osäkerhet.

- På grund av corona kunde allt förändras på en dag. Eftersom det var den första disputationen som hölls på distans på fakulteten fanns det inga tydliga riktlinjer och inga färdiga tekniska lösningar, säger Harald Rohracher.

Först på onsdag kväll kom riktlinjerna och de stämde väl överens med de förberedelser som arbetsgruppen på Tema T hade jobbat fram. Man var även tvungen att hitta ersättare om opponenten eller någon i betygsnämnden inte skulle kunna vara med. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till var offentlighetsprincipen; en disputation är offentlig och vem som helst ska kunna ta del av den. På onsdagen blev det klart att man skulle kunna lyssna på disputationen både på plats och on-line.

Ställa om förväntningarna

Bild: Amelia Mutter firar sin disputation.Det mesta var löst på fredagen och disputationen kunde hållas. Hur kändes det för Amelia Mutter med de nya förutsättningarna?

- Som doktorand arbetar man hårt med sin avhandling under fyra års tid och man ser framför sig disputationen som man vill dela och fira med sina kollegor, familj och vänner. Nu blev det inte så och jag var tvungen att ställa om mina förväntningar.

Amelias Mutters föräldrar i USA, som hade tänkt resa till Sverige för disputationen, var tvungna att ställa in resan på men var med och lyssnade.

- Det var roligt att till exempel min moster och vänner utomlands, som inte hade kunnat komma hit, kunde vara med och lyssna. Men det blev inte samma stämning som det hade varit om flera kunde vara på plats. Vi försökte mingla på distans efteråt men då fungerade inte tekniken.

Amelia Mutter kunde ändå fira i lördags med några vänner, ett större firande får vänta till situationen är bättre. Både Amelia Mutter och Harald Rohracher tycker att disputationen kunde genomföras på ett bra sätt med tanke på omständigheterna.

- Att streema disputationer i framtiden är bra, så fler kan lyssna. Skulle någon medlem i betygsnämnden inte kunna vara med på plats så kan den personen vara med på distans. Men jag tycker det finns ett stort värde att opponenten är på plats och också får komma hit och besöka vår institution.

 

Fakta

Amelia Mutter, Tema Teknik och social förändring, försvarade den 27 mars 2020 sin avhandling med titeln "Multiple Imaginaries of the Fossil Fuel Future – Biogas and Electricity in Swedish UrbanTransport”. Opponent är Magdalena Kuchler, Uppsala universitet.

 

Text: Susan Gollenia
Foto: Lisa Guntram

 

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-04-01