Göm menyn

Direktör med koll på cashen

Agneta Frode Blomberg, ekonomidirektörEn dryg månad har gått sedan hon landade på den nya stolen som ekonomidirektör på LiU. Nu ser Agneta Frode Blomberg fram emot att få skapa struktur i universitetets ekonomiprocess.

Agneta Frode Blombergs kontor har nya möbler och har ännu inte hunnit fyllas med pappershögar och prylar.
- Det ser nästan lite ödsligt ut, säger hon. Men det är ju nu man har chansen att skapa en bra struktur från början.
För Agneta Frode Blomberg gillar struktur, det var förmodligen därför hon valde att bli ekonom också.

Tjänsten som ekonomidirektör är ny och har fått ansvar för processen ekonomi. I uppdraget ligger att utveckla och kvalitetssäkra universitetets ekonomiprocess. Och på det området har Agneta en gedigen erfarenhet från Linköpings kommun. De fem senaste åren har hon arbetat som ekonomichef för utbildningsförvaltningen och för kultur- och fritidsförvaltningen, en arbetsplats där hon varit de senaste elva åren och där man länge arbetat med ekonomiprocessen i organisationen.
- Det här ska bli jätteroligt, säger Agneta, det finns en del att utveckla och förbättra. Och universitetet är en positiv arbetsplats, människor är kreativa och vill mycket.

En skillnad mellan kommunen och universitetet är att här finns det mer resurser.
- I kommunen handlade det väldigt mycket om hur och var vi kunde spara, säger Agneta. På universitetet finns det mer resurser som skapar möjlighet till satsningar.
Det Agneta ser att hon vill satsa på är att på ett tydligare sätt integrera ekonomin i verksamheten.
- Verksamhet och ekonomi är ju två sidor av samma mynt. Vi behöver även utveckla mer enhetliga processer och arbetssätt. Jag vill också att de administrativa verktygen utnyttjas på ett bättre sätt för att vi ska kunna jobba effektivare.

Den akademiska friheten på universitetet är en annan skillnad mot kommunen. Forskare har forskningsbidrag som de själva skaffar och som de själva förfogar över. Det gör att det finns många påsar med pengar inom universitetet.
- Forskarna blir nästan som små företag i organisationen, säger Agneta.
Under den här första månaden på LiU har Agneta ägnat sig åt att lära känna människor och organisationen. Vad är det som fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Vad behöver förbättras.
Annars är Linköpings universitet inte helt obekant för Agneta. Här läste hon större delen av sin ekonomiutbildning.
- Jag plockade ihop min egen utbildning och har också läst i Uppsala och i Växjö.
Agneta är också gammal Linköpingsbo, här är hon född och uppvuxen. Nu bor hon i Ånestad med man och två barn. Ett helt vanligt svenssonliv, som hon själv säger.

Och när du inte jobbar?
- Då går mycket tid till barn, hus och sommarstuga. Jag är ganska aktiv, tränar en del och gillar att åka längdskidor. Nu till helgen borde de väl kunna få ihop till ett spår, säger Agneta och tittar ut genom fönstret på snöflingorna som virvlar runt där ute.
Sedan en tid tillbaka går också Agneta en tapetserarkurs. Det är roligt men svårt och inte något hon skulle vilja ha som yrke.
- Jag har för dåligt tålamod, jag har hållit på med samma fåtölj i tre terminer nu. Dessutom är det för ensamt, jag vill arbeta tillsammans med andra.

Text och foto: Elisabet Wahrby
2012-12-20


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2012-12-20