Göm menyn

Dekanskifte på Utbildningsvetenskap

Karin Mårdsjö Blume lämnar över dekansmycket till Jörgen Nissen. Foto: Anna Johnsson Harrie.Den 1 januari är det dekanskifte på Utbildningsvetenskap. Karin Mårdsjö Blume lämnar efter sex år och Jörgen Nissen tar över. Och han tänker inte rita om kartan innan han vet hur kartan ser ut.

Jörgen Nissen har varit proprefekt och nu senast prefekt på ISV i sex år. Det innebär att han leder den enda institution som verkar inom tre fakulteter med omfattande uppdrag. Han är doktor i Teknik och social förändring, docent i pedagogiskt arbete och har forskat om ungdomar, datorer och utbildning. Han har varit LiU trogen sedan han började plugga här 1980, förutom en period i Uppsala. Då som projektledare och programansvarig för ett civilingenjörsprogram
- Det kändes hedrande för en samhällsvetare som jag, säger Jörgen Nissen.

Varför vill du ha jobbet som dekan för utbildningsvetenskap?
- Jag hade bestämt mig för att sluta som prefekt och hade bokat en långresa. Men när frågan om att bli dekan kom, lockades jag av att få jobba med kvalitets- och innehållsfrågor. Jag ville bort från chefsansvar i personalfrågor – det sliter. Som dekan slipper man det.

Hur ska en bra dekan vara?
- Som Karin Mårdsjö Blume.

Har du någon yrkesmässig förebild?
- Ingrid Carlgren, professor i pedagogik. Hon var med och byggde upp den första grundskolelärarutbildningen i Norrköping. Hon lyckades på ett unikt sätt med kombinationen att vara en duktig forskare och samtidigt vara oerhört engagerad i lärarutbildningen.

Vad är det första du tänker ta tag i som dekan?
- Jag har fått rådet att inte rita om kartan innan jag vet hur kartan ser ut. Och så finns det finns en del i pipeline. Rektor har beslutat att samverka mer med skolorna i regionen. Det är viktigt och det görs mycket redan nu. Med det är splittrat och behöver samordnas. LiU har ju också blivit utsedd att ha så kallade övningsskolor.

Sättet att utse dekaner, genom val, hur ser du på det?
- Jag har funderat på det. Som prefekt är man ju utsedd av rektor. Det ska bli spännande att se om det gör någon skillnad i ledarskapet att istället vara vald.

Nämn något du gjort i jobbet som gjort dig stolt!
- Att som samhällsvetare få ansvaret för ett civilingenjörsprogram i Uppsala – det var jätteroligt! Programmet, System i teknik och samhälle, finns kvar, har högt söktryck och studenterna får bra jobb. Det är en tvärvetenskaplig utbildning vilket väckte en del uppmärksamhet. Jag tror jag kan ha nytta av de erfarenheterna nu – för lärarutbildningar är ju verkligen tvärvetenskapliga – även om vi sällan tänker på det.

Vad tar du med dig från ditt nuvarande arbete till ditt nya?
- Att inte ha så bråttom, prata med folk. Kombinerat med att inte vänta för länge. Som ledare vill jag försöka kontrollera min egen tid, annars gör andra det. Jag uppfattas nog som en mycket tillgänglig prefekt, engagerad i allt (för mycket om du frågar en del på ISV). Jag har lätt för att lägga mig i, det är frestande när man är chef. Och så ska jag inte sitta i massa möten.

Jörgen NissenVad gör du helst på fritiden?
- Hade båt tidigare, men tröttnade efter tio år i den östgötska skärgården (som ju verkligen är fantastisk). Nu vandrar jag istället mycket. Inte i fjällen, men i till exempel i Dolomiterna där man går mellan trerättersmiddagar. Jag har också gått delar av Santiago de Compostela. Men även Östgötaleden. Jag går också på yoga, lugn yoga. Brukar säga att vilar mig i form.

Favoritresmål?
- Indien. Dit åkte jag en månad över jul och nyår med familjen.

Resmål du inte vill besöka igen?
- Jag var i Marocko en gång. Det var kallt och vi var dåligt förberedda. Det var inte roligt då, men jag skulle vilja åka tillbaka.

Vilket program på TV missar du inte gärna?
- Homeland. Tidigare tittade jag alltid på Vita huset, den vill jag se om. Och The Wire.

Hur länge tänker du stanna på posten som dekan?
- Nu tar vi tre år i taget. Inlärningsperioden är lång, så jag tror man gör mer nytta om man sitter längre än tre år. Men vi får se.

Vad gör du när din dekanperiod är över?
- Som prefekt och dekan får man en månad/år att komma tillbaka på. Men jag har ingen plan, jag lever i nuet. Och jag har inga lån så jag måste inte ha en hög inkomst.

Är det något mer du vill berätta om dig själv?
- Jag tror jag är den första dekanen från Campus Norrköping. Det känns kul och uppfordrande på ett bra sätt!

 

Karin Mårdsjö BlumeDet är Karin Mårdsjö Blume som nu lämnar över dekansmycket. Under sex år har hon haft uppdraget som dekan för Utbildningsvetenskap men hennes karriär på LiU började redan 1981 då hon som färdig språkvetare fick jobb som timlärare och sedan vikarierande universitetsadjunkt på Institutionen för språk och litteratur.
Vägen till dekanstolen har gått via en doktorandtjänst på Tema, föreståndare för CMTS, utbildningsledare på tekniska fakultetskansliet prefekt på dåvarande ISK, numera IKK. I två omgångar har hon lämnat LiU. Första gången för Malmö Högskola där hon var ansvarig för ett masterprogram inom teknisk kommunikation, andra gången för Nokia, som chef för en avdelning som gjorde tekniska manualer. Pedagogik kopplat till språkbruk har varit den röda tråden i hennes karriär.
- Jag har också alltid varit intresserad av ledarskap, säger Karin Mårdsjö Blume. Men nu sluter jag cirkeln efter 25 år som ledare i olika sammanhang och olika stor omfattning, jag har aldrig helt lämnat forskningen, och går tillbaka till IKK där jag har min grundanställning. Jag ska undervisa och forska och ha ett delat ansvar som ledare för avdelningen Språk och kultur i Europa.

Hur har åren som dekan varit?
- Det har varit en enorm utveckling. En hållbar lärarutbildning var en utredning som kom 2008. Alla lärosäten fick söka om sina examensrätter för lärarutbildning, LiU var det enda lärosäte som fick allt vi sökt. Vi jobbade med vår ansökan de två första åren, sen har vi jobbat med att genomföra förändringen.
- Det har över huvud taget varit en reformtät period. Vi har bland annat haft en ökad och mer organiserad samverkan med skolvärlden, till exempel i form av seminarier för de nya förstalärarna. Det har också varit intressant med internationalisering av lärarutbildningen och vi har utvecklat relationer med Kina, Singapore och Kenya. Numera är det mer och mer vanligt att studenterna gör sin VFU utomlands.

Varför slutar du som dekan?
- Jag har varit prefekt på IKK under en uppbyggnadsperiod och dekan i sex år. Det har varit ett mycket intensivt arbete under tio år med tvärfull almanacka. Nu vill jag runda av, jag längtar efter att träffa studenter och få leva det ”vanliga” universitetslivet.

Var det ett svårt beslut?
- Nej, det mognade fram.

Är det något du gjort som dekan som du är riktigt stolt över?
- Jag är ganska bra på att hålla ihop verksamheten i samverkan med åtta institutioner och på två campus.

Är det något som gjort dig arg under de här åren?
- De ständiga politiska initiativen kring skolan som ändrar förutsättningarna. Det är ingen annan fakultet som ens varit i närheten av detta. Tänket kring skolan är så politiserat, det kan göra mig arg.

Vad tar du med dig från ditt nuvarande jobb till ditt nya?
- Svårt att svara direkt på. Men en allmän erfarenhet av ledarskap tar jag med mig. Och så är jag nyfiken på att träffa lärarstudenter i praktiken. Livet på fakulteten är så tajt, det gillar jag. På institutionerna är det glesare, folk är ute och undervisar.

Vad kommer du att sakna med dekanjobbet?
- Det kollektiva arbetet på fakulteten. Och överblicken över vad som händer i stort på universitetet. Jag har suttit i rektors ledningsråd och varit väldigt delaktig i allt.

Vad kommer du inte att sakna?
- Att ha almanackan proppfull.

Är det något du önskar att du gjort men inte hunnit med?
- Nej, det finns inget. Vi har varit ett tajt gäng och gjort det bästa vi kunnat.

Vad är ditt bästa råd till din efterträdare, Jörgen Nissen?
- Att han tar sig tid att prata med alla. Man får många goda inspel då.

Jörgen Nissen tycker att en bra dekan ska vara som du. Vilka är hans goda sidor?
- Han är en lyssnande och eftertänksam person med god erfarenhet som ledare. Att få ihop ett lag är en styrka hos honom. Jag tror inte heller han är rädd för svårigheter.

Sättet att utse dekaner, genom val, hur ser du på det?
- Det är bra med val, det är ett förtroende som man ska leva upp till. Att vara dekan är inte att vara en tjänsteman utan mer av en politisk roll, renodlat strategisk.

Det låter som du kommer att få lite mer fritid nu. Vad gör du med den?
- Jag tycker det är kul att resa. Just nu har jag inget särskilt inplanerat. Men jag var i Istanbul i höstas och i Tirana. Östeuropa är spännande. Annars kommer jag göra det jag har lust till, utan att behöva titta på klockan lika ofta som förut.

Har du några mer långsiktiga planer med ditt yrkesliv?
- Nej. Det känns naturligt att gå in i arbetet på IKK nu, som medarbetare, och jag har inte fundera längre än så. Men man vet ju aldrig… Det ska bli roligt att också kunna bidra till gemensamma saker som till exempel 40-årsjubileet där jag sitter med i styrgruppen. Det är ett exempel på guldkant i tillvaron.

Är det något mer du vill berätta?
- Att det är kul att vara dekan. Det finns en fin gemenskap och ett tätt samarbete mellan dekanerna. Jag är glad för de här åren.

 

2015-01-13
Text och foto: Elisabet Wahrby
Foto överlämning av dekansmycke: Anna Johnsson Harrie


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-01-13