Göm menyn

De dokumenterar sin vardag

Johan Näslund och Staffan LarssonUnder många år har de dokumenterat arbetslivet och kollegerna på universitetet. Nu visas Johan Näslunds fotografier och Staffan Larssons målningar i utställningen Vardag i Akademin.

Många har nog sett både Johan Näslund och Staffan Larsson kliva omkring i korridorerna med kamera. Och de flesta som fotograferats vet också om att de finns med på bild.
- Men för många kan det nog bli en överraskning att se sig själva på utställningen, tror Johan Näslund och Staffan Larsson.

Båda har de sin arbetsplats på IBL, Johan som universitetslektor, Staffan som professor emeritus. Och båda har de haft bilden som sitt stora intresse under lång tid. Båda fotograferar de, men Staffan använder fotografierna som utgångspunkt när han målar.
- Mina målningar försöker vara porträttlika, men jag sammanställer scener utifrån fotografier och ”manipulerar” bilden.
- Det gör inte jag, säger Johan. När jag går omkring med kameran så ser jag allt i bilder, vardagsbilder, så som det brukar vara. För mig är Ett av Johan Näslunds fotografierfotograferandet en livsnödvändighet. Men det går inte att livnära sig på denna typ av fotografi. I så fall hade jag inte suttit här.

Utställningen Vardag i Akademin är den första utställning de gör tillsammans. Med olika tekniker vill de skildra arbetslivet på universitetet. Totalt visas ett 30-tal konstverk, fotografier och akrylmålningar, fördelade mellan den nyöppnade Universitetsklubben i Vallfarten och HumSam-biblioteket, från 21 november till 7 december, med dubbelvernissage på invigningsdagen. Och för intresserade finns möjlighet att köpa konstverken.

Arbete är temat för utställningen, något som ofta skildrats i konsten. Men sällan tjänstemäns arbete och särskilt inte arbetet på ett universitet.
- Mig veterligen är det ovanligt att avbilda vårt arbetsliv, säger Staffan Larsson. Det är ju ett modernt arbetsliv. Universitetet är en av de största arbetsplatserna i Östergötland.
- Det finns inget typiskt arbete på universitetet, säger Johan Näslund. Det vi vill uttrycka är hur många olika arbeten det finns, allt från lokalvårdaren till universitetskanslern och även studenter. Men En av Staffan Larssons målningarmånga på ett universitet osynliggörs, om man inte tillhör de bästa forskarna eller lärarna.

- Ska man jämföra forskning och bildmakeri så finns det både skillnader och likheter, tycker Staffan. Vetenskapliga texter är rationella och strama, med höga krav på logiskt resonemang. Bilder är en annan sak, plats för intuition, försöka fånga och se uttryck.
En likhet mellan de två världarna, och som också är en viktig detalj i Staffans målningar, är människors händer.
- I den akademiska världen skulle man tro att tanken är allt, säger Staffan. Men även i den världen uttrycker man mycket med händernas rörelser.

Just nu har Staffan och Johan inga fler gemensamma projekt planerade. Efter utställningen på universitetet kommer Johan fortsätta arbeta med sin dokumentation av den gamla mentalsjukvården i Jönköping, ett arbete han började med för 30 år sedan. Förhoppningsvis blir det en utställning på Arbetets museum i Norrköping.
Staffan har ingen utställning i pipeline, han kommer att fortsätta att göra koppartryck av hus och landskap i Ljungsbro och Linköping.

 

Text och foto: Elisabet Wahrby


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2012-12-10