Göm menyn

Catrin Furuhjelm, överläkare i barnmedicin och medicine doktor vid LiU, har mottagit Stora Barnmedicinpriset från Ronald McDonald barnfond.

Catrin FuruhielmCatrin Furuhjelm får priset för sin forskning om hur tillskott av fiskolja under graviditet och amning kan ge ett skydd mot matallergier. Priset har delats ut årligen sedan 1995 och prissumman uppgår till 100 000 kronor.
– Det här känns hedrande och stimulerande. Det är roligt att forskningen uppmärksammas och får spridning, och att vi får ett kvitto på att det finns kvalitet i det vi gör, säger Catrin Furuhjelm, efter att ha mottagit priset  från Pia Lundgren, generalsekreterare på Ronald Mc Donalds Barnfond.

Efter att ha läst läkarutbildningen i Umeå kom Catrin Furuhjelm till Linköping för att läsa specialistutbildningen och forskarutbildningarna, arbeta som barnläkare och så småningom skriva avhandlingen ”Fish oil supplementation in pregnancy and lacation may decrease the risk of infant allergy”.
– Att jag började forska om just fiskolja har att göra med att min handledare Karel Duchen tidigare bedrivit forskning kring fisklolja och dess förmåga att dämpa en inflammatorisk reaktion. Men jag träffar också sjuka allergiska barn ofta på akutmottagningen och brinner för saken – just ett starkt eget intresse tror jag är avgörande för all framgångsrik forskning.

Arbetet med avhandlingen har tagit nio år, och Catrin Furuhjelm poängterar att det är viktigt med tid och resurser för lyckad forskning.
– Man behöver tid att tänka, bearbeta och processa sina rön.
Det är ett dilemma när man samtidigt jobbar som kliniker – men Catrin Furuhjelm menar att det trots det är extremt viktigt att ha kvar minst ett ben ute i ”verkligheten”.
– Forskningen måste bedrivas nära kliniken. Vi ser dem vi jobbar för och stöter på nya frågeställningar och gör nya erfarenheter som kan korsbefrukta forskningen.

Catrin FuruhielmAtt då samtidigt ha fyra barn, vara gift och försöka ha ett socialt liv vid sidan om jobben kräver sin kvinna.
– Det är viktigt att man vet vad man vill och att man är starkt motiverad. Och det kräver att man har en partner som stöttar en. Och så vet jag att jag gör det jag gör för att jag har valt det. Även om jag periodvis blir stressad så är alla delarna positiva och roliga.

Sedan avhandlingen blev klar har Catrin Furuhjelm tagit en paus i forskningen och jobbar endast kliniskt med akut sjuka barn, varav många lider av neurologiska sjukdomar, infektioner eller kraftig allergi. Nya doktorander har tagit över stafettpinnen med fiskoljan. Många frågor återstår att besvara, som vilken är den mest effektiva dosen och vid vilken tidpunkt ska mamman/barnet börja äta fiskolja?
Catrin Furuhjelm själv ställs dagligen inför spännande och intressanta frågeställningar i akutvården, och tror att det blir någon sådan hon så småningom kommer att fördjupa sig i.

Men det dröjer lite än. Först ska hon njuta av den nya utmärkelsen och använda pengarna till att göra någonting roligt med familjen.
– De har ställt upp för mig så under den här tiden att jag vill ge någonting tillbaka. Men det är ju mycket pengar, så jag hoppas även kunna använda dem till något som hjälper mig i mitt jobb. Kanske en ny dator, en rolig konferens, eller något lite mindre projekt som jag då slipper söka forskningsmedel till.

Framtiden ser hon i Linköping.
– Här finns alla förutsättningar för ett bra liv. Det är nära till allt och lätt att få en hög livskvalitet. Och på jobbet finns många förebilder som åstadkommit god internationell forskning, som Johnny Ludvigson, Karin Fälth Magnusson och Karel Duchen. Det inspirerar mig!

Sofia Ström Bernad
 


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2012-05-08