Göm menyn

Campusväktarna tryggar LiU

Ulf Aschan, campusväktareUniversitetet ska vara en öppen plats, tillgänglig för alla. Samtidigt ska det vara tryggt och säkert. En balansgång där Campusväktarna spelar en väldigt viktig roll.

- Campusväktarna Aschan, godmiddag.
Det ringer alltid mycket på Campusväktarnas telefon. Just den här fredagseftermiddagen i mars är det Ulf Aschan, av de flesta kallad Tarzan, som svarar så artigt.
- Tarzan kommer av mitt efternamn, förklarar han. Det uttalas ”askán”, men många som inte vet, uttalar det med sj-ljud, ”asjan”, och så har det blivit Tarzan.
Tarzan har varit igång sedan sex på morgonen, klockan sex på kvällen slutar han. Då tar nattvakten över.
- Det är bättre att jobba långa pass och ha hellediga dagar, än att jobba treskift, tycker han.

Tarzan är en av totalt 32 väktare som är godkända och utbildade för att arbeta för LiU på Valla, på US och i Norrköping. De är anställda av Securitas, bär Securitas uniform och kör deras bil. Men allt annat som rör väktarnas arbete och säkerheten på universitetet står LiU för – datorer, nycklar, mobiltelefon, verktyg, personalutrymmen och inte minst bevakningsinstruktionerna och larm- och passersystemet.
- LiU har valt att själv behålla kontrollen över system och instruktioner. Själva bevakningstjänsten upphandlas med jämna mellanrum men LiU äger ”funktionen”, berättar Peter Widgren, ansvarig för säkerhetsteknik och bevakning på Lokalförsörjningsavdelningen.

Bevakningsrutinerna, en tjock pärm med 300 sidor, är Campusväktarnas Bibel. Den fungerar lite som en lagbok, man behöver inte kunna allt utantill men man ska kunna slå upp i den. Bevakningsrutinerna är färskvara och uppdateras kontinuerligt, flera gånger i veckan.
- Det är ett väldigt bra system om jag jämför med andra ställen jag jobbat på säger, Tarzan.
Larm- och passersystemet är ytterligare en sak som Tarzan tycker fungerar bra på LiU. Oavsett vilken typ av larm det handlar om, går det in i systemet och presenteras på datorn. Larmet går också direkt till Campusväktarens mobiltelefon. Det kan handla om dörrlarm, personlarm, datorlarm eller driftlarm, allt presenteras i klartext.
- Säkerhetssystemet kan vem som helst köpa, men LiU har programmerat det på ett väldigt bra sätt, överskådligt och enkelt med snygg grafik, berättar Tarzan. Andra universitet och andra företag kommer hit på studiebesök för att se hur vi använder systemet. Och systemleverantören Bravida använder, enligt överenskommelse, LiU som referensanläggning.

Ulf Aschan, campusväktareTarzan har arbetat heltid på väktare sedan 1985, som Campusväktare på LiU de senaste sju, åtta åren. Innan dess var han kapten i det militära men hade väktarjobbet som extraknäck. Under några år studerade han på I-linjen parallellt med väktarjobbet men tog aldrig ut examen.
- Det kan man ju ångra nu i efterhand men då blev det lite för mycket med jobb, skola och familj. Nu trivs jag väldigt bra med jobbet på LiU. Den ena dagen är inte den andra lik, man har frihet under ansvar. Jag får mycket uppskattning av både studenter och anställda, alla är så positiva. Det är en väldig skillnad mot andra ställen jag jobbat på.

Campusväktarna är angelägna om att ha bra relationer med både studenter och anställda. I början av terminen går de vid inplanerade tillfällen in på lektionerna och ber att få några minuter för att informera och instruera. Och under nolleperioden är de alltid ute och pratar. På det här sättet träffar de flera tusen studenter i början av terminen.
- Både studenter och anställda ringer till oss om de ser något konstigt, och det är jättebra. En del drar sig för att ringa, vill inte störa oss, men så ska man inte känna. Vi vill att man ska ringa, säger Tarzan, samtidigt som mobilen ringer igen. Den här gången blir det ett samtal på engelska.
- Men jag pratar hellre tyska, säger Tarzan när han lagt på. Jag är lika bra på tyska som engelska, men man får ju inte tillfälle att använda tyska lika ofta.

Totalt finns ca 1 100 kortläsare på Valla och i Norrköping. Under februari månad gjordes 308 000 passager genom någon av dessa dörrar under kvällar och helger, när larmen är aktiverade. Och då handlar det bara om inpassering – minst lika många har ju gått ut.
Många av larmen som kommer in till Campusväktarna är just larm från kortläsare och dörrar. Det kan handla om dörrar som inte går igen ordentligt, särskilt den årstiden då snö, is och grus samlas framför dörren, eller det kan vara folk som inte förstått att använda låsknappen för att öppna, utan använder det plomberade låsvredet. Då går larmet och campusväktarna får åka ut och kolla vad som hänt.
Ulf Aschan, campusväktareFör att undvika onödiga larm arbetar Campusväktarna mycket förebyggande med att underhålla dörrar, låsanordningar, kortläsare och larmsensorer.
- Det förebyggande arbetet sparar massor av tid, man slipper onödiga falsklarm, säger Tarzan.

Men det finns andra larm också, som personlarm och polislarm.
- Personlarm är en form av trygghetslarm, berättar Peter Widgren. De finns på platser där personer kan tänkas hamna i hotfulla situationer, till exempel biblioteket som stänger sent eller på restaurangerna som hanterar pengar.
Polislarm går både till väktarna och till polisen. De finns på platser som är än mer känsliga, exakt var de finns vill inte Peter Widgren avslöja. Men det händer inte ofta att de används.
Över huvud taget är LiU en väldigt lugn plats. Med 27 000 studenter och 4 000 anställda kan man jämföra LiU med en kommun i Mjölbys storlek. Ändå är Campus Valla en av de lugnaste platserna i Linköping, har polisen sagt till Campusväktarna.
Men helt förskonade är ändå inte LiU. Mellan fem och tio gånger per år sker inbrott. Ofta är det tillfället som gör tjuven. Anställda med kontorsrum på bottenvåningen som lämnar laptop och andra värdesaker synligt i fönstret utgör naturligtvis en frestelse.

Campusväktarna arbetar alltid ensamma. Och trots att de ibland kan träffa på både busar och drogpåverkade känner sig Tarzan aldrig rädd.
- Nej, aldrig. Jag jobbar helst ensam. Är man två finns risken att man pratar för mycket och blir mindre uppmärksam.
Varje campusväktare arbetar också på lite olika sätt, en fördel som Tarzan ser det.
- Alla väktare är olika och gör saker på olika sätt. Det är bra, då vet inte busarna vad som ska hända.

Klockan närmar sig fem, Tarzans tolv timmar långa arbetspasset är snart slut. Men först åker han till Biblioteket i D-huset för att hjälpa till när de stänger. Han ställer sig vid entrén och ser till att inga nya kunder kommer in, vänligt men bestämt. Många hejar och byter några ord med Tarzan. 
- Trevlig helg, ropar en kille när han passerar Tarzan på väg ut.
- En jättetrevlig kille, säger Tarzan. En av dem som brukar höra av sig när han ser något konstigt.
För Tarzan återstår nu inte mycket mer än att åka in till Securitas i stan och lämna över till nattvakten. Först ska han bara ta vägen förbi en dörr som larmat. Sen är det helg, också för Tarzan.

 

Text och foto: Elisabet Wahrby
 


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2013-04-05