Göm menyn

Ann har flyttat hit – två gånger

Bild: Ann Thuresson framför Studenthuset. Foto: Charlotte Perhammar

Ann Thuresson var en av dem som fick flytta in i ett nybyggt Origo i mars 1993. Nu, 26 år senare, flyttar hon tillbaka till samma plats, fast i ett nytt, nybyggt Studenthus.

Det var vid en flyttrensning som Ann hittade ett exemplar av det interna nyhetsbladet Aktuellt från mars 1993. Här stod att läsa om inflyttningen i det då helt nybyggda Origo.
- Att ha varit med om att flytta in i ett nybyggt hus, se det rivas och sen flytta in i ett nytt hus på samma plats – då börjar man fundera på hur gammal man är egentligen, skrattar Ann Thuresson.

Ann Thuresson började på universitetet 1983 på dåvarande IKP, Institutionen för konstruktions- och produktionsteknik. Som administratör rapporterade hon bland annat resultat till studenterna, på den tiden på pappersblanketter som fylldes i med hjälp av skrivmaskin.
- Jag satt i A-huset och träffade studenter hela dagarna. Det var liv och rörelse och full fart hela tiden, minns Ann. Då fanns en, enda skrivare i hela A-huset.

Så sökte och fick Ann ett vikariat på utbildningsavdelningen, som tillhörde universitetsförvaltningen, och hamnade då i byggnaden Bävern som låg på Hertig Karlsgatan inne i centrala Linköping.
- Jag hade jobbat i A-huset och upplevt studentkontakten, Bävern kändes väldigt ”off”. Här blev studenterna bara ett personnummer, i A-huset hade de ett ansikte också.
I ett halvår satt Ann Thuresson i Bävern innan det var dags för förvaltningen att flytta ut till Campus Valla och det nybyggda Origo.

Bild: Det interna nyetsbladet Aktuellt från mars 1993”Vilket lyft”! löd rubriken och det allmänna omdömet om Origo i det interna nyhetsbladet Aktuellt från mars 1993. ”Fräscha och ljusa lokaler och närheten till naturen är fördelar som väger tungt”, fortsätter artikeln. Och en nyinflyttad säger att ”det som upplevs som allra mest positivt är nog ändå att få komma närmare verksamheten. Att dagligen kunna träffa universitetets studenter, lärare och forskare”.
Också Ann Thuresson upplevde flytten till Origo från Bävern som positiv.

- Wow, det var jättefint! Modernt och nytt. Jag fick vänta ett tag på mitt flyttlass från Bävern och kunde gå runt och titta i huset. Dessutom kom jag ju tillbaka till studenterna, men det var lugnare i Origo än i A-huset.
Fram till 2012 fick Ann Thuresson sitta kvar i Origo. Då skulle alla fakultetskanslier flytta i Origo, Ann fick flytta med Studentavdelningen till Terra.
- Då hamnade man ju lite ”off” igen, säger Ann.

Sommaren 2019 gick flyttlasset tillbaka, till samma plats som Origo, men till det nybyggda Studenthuset.
- Allt skulle vara packat när vi gick på semester. Och när vi kom tillbaka gick vi till Studenthuset. Det var över förväntan att flytta in här och det funkar bra att sitta tillsammans i öppen miljö, säger Ann som nu kan blicka ut över både D-huset och Zenit från sin plats på sjunde våningen. Zenit, som hon för övrigt sett byggas upp under tiden hon satt i Origo.

- Vi var nere i vårt förråd i källaren häromdagen, berättar Ann. Då upptäckte vi kulverten, samma kulvert som fanns på Origo-tiden. Så något finns ju kvar från den tiden. Men jag funderar på var Oscar Reutersvärds ”omöjliga figur” som fanns i Origo, vart den tog vägen?

 

2019-10-31
Text: Elisabet Wahrby
Foto: Charlotte Perhammar

 


Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-08