Göm menyn

41 år på Linköpings universitet

Agneta Fredriksson, administratör på UF, har avtackats efter 41 år på Linköpings universitet. En rörd blivande pensionär bjöds på tårtkalas och ord av uppskattning från en lång rad gamla kollegor.

TårtkalasFör exakt 43 år sedan, den 1 juni 1969, började Agneta Fredriksson sin anställning som administratör vid Stockholms universitets filosofiska filial i Linköping – det som senare utvecklades till LiU.
Porträtt– Jag sommarjobbade på polismyndigheten i Norrköping efter gymnasiet när jag såg jobbannonsen. Jag sökte och fick gå på anställningsintervju på järnvägsstationen i Norrköping, berättade Agneta Fredriksson vid avtackningskaffet.
Jobbet blev hennes och hon flyttade hemifrån för första gången.

Med undantag för ett kort avbrott, då hon jobbade vid Kockums i Malmö, så har Agneta Fredriksson sedan tillbringat hela sitt arbetsliv vid Linköpings universitet.
– LiU har betytt så mycket för mig, man kan faktiskt säga att det har styrt mitt liv, säger Agneta Fredriksson.
Hon har arbetat med en rad olika arbetsområden vid universitetet. Bland annat som studentregistrerare, administratör, informatör, redaktör för LiU-Nytts föregångare och redaktör för Kalendariet. Under de sista åren har hon lagt ner sin själ i arbetet som samordnare för Emeritusakademien.

Agneta Fredriksson är känd för sin noggrannhet, goda planering och ”tydlighet”. Flera gamla kollegor vittnar om vilket stöd de fått av hennes raka sätt.
– Det är få människor som vågar säga ifrån och liksom ”ta en i örat”. Men de som vågar är bra människor – du ska ha ett stort tack Agneta, sade Christer Eklöf, controller, som i slutet av 60-talet faktiskt skrevs in som student i historia på LiU av Agneta.

Karin tackar AgnetaGrattiskramProrektor Karin Fälth-Magnusson framhöll vilket gediget arbete Agneta Fredriksson lagt ner på Emeritusakademien.
– Emeritusakademien fick en del kritik i början och det var trögt att fånga professorernas intresse. Men Agneta lyckades med lock pock, lirkande och en viss grad av tydlighet, kombinerat med mycket värme.

Eva Lund, professor emerita i medicinsk radiofysik, förklarade sedan hur denna ”tydlighet” kunde ta sig i uttryck:
– Jag fick ett fack i Gula villan innan jag ens tackat ja till en plats där. Då är det inte mycket att orda om sen, skrattade hon.
Och Lennart Falklöf, chef vid KOM, berättade om hur arbetsrelationen till Agneta Fredriksson utvecklats till varm vänskap under åren på LiU.
– Jag vet att du kommer att ha kul nu!

För det är med både glädje och vemod som Agneta Fredriksson nu tar farväl av LiU.
– Det finns en viss risk att jag har jobbet som en stor del av min identitet, säger hon med en tår blänkande i ögonvrån.

Många gästerSamtidigt har intressen och familjen alltid varit viktiga i hennes liv. Agneta Fredriksson idrottar mycket, hon har sprungit många lopp, bland annat Lidingöloppet och Blodomloppet och hon tycker om att fotografera, sy, sticka och läsa.
– Nu får jag också mer tid för mina nära och kära. Tillsammans med maken Billy har jag fem barnbarn mellan åtta månader och elva år. Nu hoppas vi på mer tid för familjen, gärna i sommarhuset i Dalsland.

Agneta Fredriksson avslutade tårtkalaset och sin tid på LiU med några goda råd – till sig själv och andra. Bland annat lovar hon att i framtiden försöka omvandla måsten till ” jag vill”, klagomål till önskemål och ”att göra-listor” till ”att vara-listor”.
– Och så lovar jag försöka bli lite mer oansvarig!

 

 Text och foto: Sofia Ström Bernad


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2012-05-31