Göm menyn

Polopoly kommer stängas 15 december 2023. Innan dess behöver kvarvarande sidor flyttas eller tas bort. Medarbetare kan läsa mer på FAQ Polopoly Avveckling

Länkar

Interna och externa länkar

I sidor om polopoly och i redaktörsgränssnittet så använder vi begreppen interna och externa länkar.

Interna länkar är länkar som går från en sida som ligger i polopoly till en annan som också ligger i polopoly. Dessa lagras i systemet som en referens till ett visst objekt och adressen som visas följer med och uppdateras när redaktörer ändrar dessa.

Externa länkar är länkar till sidor som ligger utanför polopoly. Notera att dessa inte behöver vara utanför universitetet. Om någon byter adress på en sidan så måste även länkarna dit ändras.

Om möjligt rekommenderar vi att ni ska göra interna länkar.

Vilken adress länkar en intern länk till?

Vanligtvis är avdelningar och artiklar bara publicerade i en annan avdelning och då finns det inga alternativa adresser på vilken olika sidor kan kommas åt. När avdelningar eller artiklar däremot är publicerade i flera avdelningar så finns det däremot flera tänkbara adresser. När man länkar till något som finns under flera adtresser så finns det en algoritm som räknar ut vilken adress den länkar till.

Grundprincipen är att så mycket av den adress, som besökaren står på när länken visas, ska återanvändas. I andra hand så ska adressen vara med så få steg som möjligt.

Exempel:

Följande trädstruktur finns:

strukturen i en bild.

a är en avdelning på första nivån.

b är en avdelning som finns publicerad under a

c är en avdelning som finns publicerad under b

x är en avdelning/sida som finns publicerad under både a och under c

Antag att besökaren står på adressen /a/b eller på /a/b/något-annat. Då kommer adressen till x bli /a/b/c/x eftersom så mycket som möjligt av den befintliga adressen ska vara med i första hand.

Antag att besökare står på adressen /a/ eller /a/annan-avd. Då kommer adressen bli /a/x eftersom det bara är /a som kan återanvändas och sedan så ska den hitta kortaste sökvägen. Detsamma gäller om man står på /annan-topavd då den kortaste adressen blir /a/x.

Det finns fall då olika adressalternativ återanvänder lika mycket av befintlig adress och dessutom får samma längd. Då kommer den i första hand välja de avdelningar som är inlagda som förälderavdelning till sidan man länkar till och deras förälderavdelning etc.

Ändringar av adresser

Om du ändrar på Del av sökväg i webbadressen på en avdelning eller sida så kan det ta upp till 5 minuter innan alla länkar till sidor där har ändrats. Detta beror på att vi har en cache-mekanism som gör att systemet inte ska behöva räkna ut vad det ska vara för adresser till olika sidor från olika platser varje gång.

 


Sidansvarig: webmaster@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-05-21