Förbättringar i Evaliuate

Bild: Studenter i biblioteket i Studenthuset. Foto: Magnus Johansson

Nu blir det enklare att jobba med kursvärderingar i Evaliuate. I den nya versionen av Evaliuates enkätverktyg Survey&Report finns finesser som bland annat underlättar för fritextfrågor och analys av resultatet. Nya instruktionsfilmer och manualer visar hur man gör.

Evaliuate-gruppen arbetar ständigt med att förbättra och utveckla systemet efter de önskemål och synpunkter som kommer in.
Ett sådant önskemål handlar om möjligheten att lägga till fritextfrågor för att få en förklaring till vad siffrorna egentligen står för.
– Den möjligheten finns och har blivit enklare i den nya versionen, säger Maria Boberg, systemförvaltare för Evaliuate. Nu kan man enkelt klicka direkt i enkäten och snabbredigera.
Ett annat sätt att förenkla arbetet med fritextsvar är att återanvända fritextfrågor man använt i tidigare kurser.

Många har också efterlyst analysfunktion, det vill säga att kunna se hur svaren på en fråga förhåller sig svaren på andra frågor. Nu finns en sådan analysmöjlighet för de som enligt Bilda är studierektor eller ”Särskilt utsedda att granska fritextsvar”.
– Fritextsvaren kan nu också exporteras till word där man kan göra en egen kopia och redigera för till exempel en presentation, säger Maria Boberg.
Nytt är också att man enklare kan följa hur svarsfrekvensen ökar under tiden enkäten är öppen. Det är en funktion som efterfrågats av många lärare.

Nu finns också nya manualer och instruktionsfilmer som beskriver hur man arbetar med Evaliuate. Manualerna och filmerna är nu uppdelade i flera delar. Förhoppningen är att det ska bli lättare att ta till sig budskapet när man kan ta en del i taget.
– Jag tror det är bra att titta på filmerna så att tröskeln blir lite lägre när man ska in och börja jobba i Evaliuate, säger Maria Boberg. Filmerna är bara några minuter långa så det går fort.

Här hittar du manualer och instruktionsfilmer

En ständig utmaning är att få fler studenter att svara på kursvärderingen. Integrationer görs med andra system för att studenterna ska nås av påminnelser i olika system. Det senaste är att studenterna nu även får en notis i sitt Lisam kursrum när enkäten öppnar.
– Vi skickar varje år ut över 100 000 enkäter, säger Maria Boberg. Tänk vilken källa till information det här är. Jag vill verkligen uppmana till att använda den.

Elisabet Wahrby 2021-08-25

Senast uppdaterad: 2021-08-25