Fem nya podcast-avsnitt som väcker känslor

Programledare och producent Annelie Norberg framför mikrofonen

Tinderdejting, 15-åringar, mardrömslik moment 22-situation, terapins framtid och prostatan. Det är ord från årets säsong av podcasten Fakultet. Den 3 juli - 7 juli släpps fem nya avsnitt om aktuell samhällsforskning som väcker känslor och engagemang. Du får höra fem av våra forskare och möta dem som deras forskning faktiskt berör.

Älskade maskin - om interaktionsdesign

Under pandemins tid av fysisk distans har appar, sociala medier och spel haft en snabb spridning i samhället. I det första avsnittet sätter vi fokus på vad det är som gör att vi vill ha ännu fler maskiner som underlättar för oss i vår vardag. Och hur gör man för att ta fram dessa älskade maskiner? Hör Mattias Arvola, docent och biträdande professor i kognitionsvetenskap, från Linköpings universitet. Möt också app-utvecklare, tinderdejtare och spelare och hör om deras upplevelser.

Jobbigt nu. Men jag mår bra

Våren i 9:an är en tuff tid, med mycket press från olika håll. I media talas det om ökande psykisk ohälsa bland 15-åringar. I avsnitt två fokuserar vi på vad som ligger till grund för rapporteringen och hur mår niondeklassarna egentligen? Anette Wickström och Sofia Kvist Lindholm, forskare vid Linköpings universitet, har intervjuat 15-åringar för att ta reda på detta.

Fast i en mardröm - om den svenska asylrätten

I det tredje avsnittet berättar vi om den moment 22-situation asylsökande kan hamna i. Och vad kommer den nya utlänningslagen betyda för rättssäkerheten, solidariteten och människors öden? Hör Anna Lundberg som är professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, en av landets ledande experter på svensk migrationslagstiftning. Hör också Shohumed Sultanov som befunnit sig i en moment 22-situation i tio år och inte kan se hur han kan ta sig ur den med de regler som finns nu.

Är terapisoffan på väg ut?

Undersökningar har gjorts och i dag vet man att terapi på nätet är lika bra och effektivt som att gå och träffa en psykolog. Gerhard Andersson är professor i psykologi vid Linköpings universitet och den forskare i Sverige som var tidigast ute med forskning kring nätbaserad terapi. I fjärde avsnittet hör du hans framtidsspaningar, hur ser framtidens terapi ut? Är den för alla och på vilket sätt?

Ska jag ta PSA-prov? Om manlighet och prostatan

Det finns en oro för prostatan bland många män. Oron handlar om sjukdom, ålderdom och om vilka begränsningar som prostatabesvär medför. Det är de allra innersta rädslorna det gäller. I årets sista avsnitt talar Ericka Johnson, professor i genus och samhälle vid Linköpings universitet, om hur prostatan förstås och uppfattas i olika sammanhang. Vi får också möta Mats Ekberg som berättar om sig, sin prostata och cancer.

Om podcasten Fakultet

Fakultet görs på uppdrag av Filosofiska fakulteten och finansieras delvis av LiU:s program Verifiering för nyttiggörande. (VFN-programmet erbjuder finansiering för spridning och tillgängliggörande av forskningsresultat - en möjlighet att nyttiggöra kunskap.)

Programledare och producent för podcasten är Annelie Norberg, universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning och ansvarig för utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor. Projektledare är Jenny Ahlgren, kommunikatör vid Filosofiska fakulteten.

Fakultet från LiU - ett digitalt alternativ till Almedalsveckan, i dina lurar.

www.liu.se/podcast/fakultet

Varje dag läggs också en intervju med forskarna om dagens tema ut på liu.se.

Fler forskare vid LiU medverkar i Almedalsveckan tillsammans med East Sweden eastsweden.se/almedalen

Jenny Ahlgren 2021-07-02

Senast uppdaterad: 2021-06-28