Fakultet Essä om utomäktenskaplighet

Samhällsintresserad och vetgirig? Nu finns nya avsnitt av podcasten Fakultet Essä, där forskare läser sina egna essäer. I det sjätte avsnittet hör vi Johanna Sköld, professor och forskare vid Tema Barn, om utomäktenskaplighet.

Bild: Johanna Sköld, professor och forskare vid Tema BarnFödd utom äktenskapet
Samhällets syn på familjebildning och familjepolitik har sett olika ut under olika tider och haft stor betydelse för barns förutsättningar. Förr spelade det stor roll om ett barn föddes inom eller utom äktenskapet. Ogifta mödrar och deras barn var utsatta såväl juridiskt, ekonomiskt som socialt och de kyrkliga och världsliga straffen hårda.

Konsekvenserna blev att utomäktenskapliga barn hotades födas i hemlighet, lämnas bort eller till och med dödas. Två verksamheter, änglamakeri och privata förlossningshem, beskylldes för att profitera på skammen kring utomäktenskaplighet.

Synen på barn och äktenskap har förändrats men vägen hit har varit krokig och har både formats av och i sin tur format samhället.

Lyssna på Fakultet Essä

2021-06-10