Nytt spikträd invigt

Först ut att spika sin avhandling på det nya spikningsträdet i Studenthuset var Johanna Gustafsson på Tema Barn. Tanken är att, så småningom, kunna ha korta presentationer i samband med spikningar.

Bild: Johanna Gustafsson spikar sin avhandling på det nya spikningsträdet i StudenthusetMed sin avhandling “Adoptive families' return trips to the children’s birth countries” en kvalitativ studies som undersöker adoptivfamiljers återresor till barnens födelseländer, blev Johanna Gustafsson på Tema Barn den första att spika sin avhandling i Studenthuset.

Det gamla spikningsträdet stod i D-huset, men eftersom det rör sig betydligt fler människor i Studenthuset var det naturligt att skapa ett nytt träd, designat för Studenthuset. Pandemin har gjort att trädet fördröjts men den 8 januari kunde till slut Johanna Gustafsson slå i spiken.

Det är Campusutvecklingsenheten som tagit hjälp av inredningsarkitekten Petra Bergman, som också inrett hela Studenthuset. Trädet består av ribbor i vitlaserad ask som fästs runt en pelare. Pelaren symboliserar stammen och ribborna är förskjutna i förhållande till varandra för att skapa ett mer organiskt uttryck. Trädet är flyttbart och kan demonteras.

Bild: Johanna Gustafsson bredvid spikningsträdet i StudenthusetVarför spikar man sin avhandling?

Traditionen att spika upp sin avhandling lär komma från Martin Luther som i oktober 1517 på en dörr till Schlosskirche i Wittenberg spikade upp sina 95 teser för disputation, en diskussion kring innehållet.

Trots internets intåg i den akademiska världen lever traditionen att spika upp sin avhandling kvar, men kan se lite olika ut på olika universitet.

Bildtext: Johanna Gustafsson på Tema blev först ut att spika sin avhandling på det nya spikträdet i Studenthuset. De avhandlingar som redan finns där är överflyttade från det gamla spikträdet i D-huset.

Elisabet Wahrby 2021-01-08

Senast uppdaterad: 2021-01-11