Europeiska trafikantveckan på Campus Valla

Bild: Cyklar på Corson. Foto: Magnus Johansson

Den 16 till 22 september lägger Linköping extra fokus på fossilfria resor för att uppmärksamma den europeiska trafikantveckan.

Under den Europeiska trafikantveckan, som i år infaller mellan den 16 och 22 september, ordnar Linköpings kommun aktiviteter med koppling till mobilitet, trafik och Grön resplan för Campus Valla.

Europeiska trafikantveckan är ett EU-initiativ som återkommer årligen sedan 2002, i år med temat ”fossilfria resor för alla”. I år deltar 39 länder med olika upplysningskampanjer för hållbar resande.
- Klimatfrågan är akut och den samlade betydelsen av våra vardagliga val är betydande så vi behöver alla göra vad vi kan för att ställa om till en mer hållbar livsstil nu. En av mina uppgifter som miljöstrateg på LiU är att underlätta hållbara val och jag hoppas därför att så många som möjligt tar chansen att ta del av den här information och de värdefulla tips som de olika eventen kommer att erbjuda, säger miljöstrateg Anna Gustafsson.

Digital föreläsning om förnybara bränslen

Funderar du på hur din arbetspendling och andra resor i vardagen skulle kunna bli mer miljövänliga? Välkommen till en digital föreläsning om förnybara drivmedel och vad som fungerar bäst i Östergötland.

Det finns en Grön resplan för Linköpings universitet Campus Valla, med syfte att fler ska vilja och kunna resa klimatsmart till arbetet. I det sammanhanget erbjuds nu en digital föreläsning med information om förnybara bränslen. Malin Forsgren och Peter Henriksson på 2050 berättar om olika bränslealternativ som el, biogas, biodiesel och etanol, och hur marknaden ser ut i dag. De sätter Östergötland i ett större perspektiv och blickar ut på vad som händer politiskt både regionalt, nationell och på EU-nivå. Efter föreläsningen blir det ett samtal mellan Jenny Danell från Tekniska verken och Malin och Peter, där också frågor från de som lyssnar är välkomna.

Föreläsningen äger rum på Zoom kl. 8.30 – 9.15 tisdag den 22 september.

Här kan du anmäla dig

Cykelvänlig arbetsplats

Ett sätt att resa klimatsmart är att cykla. Linköpings universitet/Campus Valla har fått utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats och har bedömts uppnå mellannivån ”Cykelförträfflig.

För dig som cyklar till och från Campus Valla

Runt om på Campus Valla finns det olika faciliteter som det kan vara bra för dig som pendlar med cykel att känna till, till exempel cykelparkering under tak, luftpåfyllning och omklädningsrum med dusch. För mer information om vilka möjligheter det finns där du arbetar kontakta lokalansvarig på din arbetsplats. Om du är i behov av cykelservice finns det flera cykelverkstäder i närområdet. Det finns även verkstäder som erbjuder tjänsten att hämta din trasiga cykel där den är, reparera den och lämna den där du behöver den.

Bild: Cykelkarta med cykelfaciliteter

Klicka för större karta

För dig som inte pendlar med cykel men ibland gör kortare tjänsteresor som lämpar sig för cykel finns möjlighet att boka olika typer av tjänstecyklar via Post och transport.
Utöver vanliga cyklar finns ett begränsat antal elcyklar. Möjlighet finns även att hyra elcykel via Linbikes tre stationer på campusområdet. (För tillfället är de tyvärr stängda på grund av stölder och skadegörelse men förhoppningen är att de kan öppna igen inom kort.)

I samband med framtagandet av den Gröna resplanen för campus Valla framfördes önskemål om möjlighet till förvaring av cyklar i låst utrymme och frågan är under utredning.

Elcykel

Anna Gustafsson 2020-09-14