Ytterligare begränsningar på campus

Bild: Studentkök i Studenthuset

(OBS! Det här är en nyhetsartikel som inte uppdateras. Stöd och vägledning till studenter och medarbetare tillhandahålls kontinuerligt på insidan.liu.se/corona)

I ett mejl till LiU:s studenter skriver Krisledningen att det finns signaler som tyder på att allt fler studenter nu återvänder till campus och bryter den sociala distanseringen. Därför genomförs ytterligare skärpningar vad gäller öppettider och tillgänglighet.

Krisledningen vid LiU har beslutat att samtliga lokaler på campus endast är öppna för studenterna under kontorstid, dvs kl. 7.45 – 17.00, på vardagar från och med måndag den 27 april. Antalet öppna toaletter minskas ytterligare och begränsningar införs för hur många som får vistas i studentköken samtidigt.

”Det är tufft läge just nu och förmodligen lång tid framöver” står det i mejlet som uppmanar studenterna att tänka på varandra, till exempel de som tillhör en riskgrupp eller har anhöriga som gör det. Mejlet skickades till samtliga studenter under fredagen den 24 april.

- Det är viktigt att vi chefer och medarbetare föregår med gott exempel och följer Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaningar om att hålla i restriktionerna och hålla avstånd. Om vi tillsammans lyckas göra detta tillsammans behöver vi förhoppningsvis inte vidta ytterligare åtgärder, säger stabschef Joakim Nejdeby.

Mejl till studenterna

Håll ut, håll avstånd och tänk på varandra!
Hej, kära student på LiU – får vi prata lite allvar med dig?

Vi upplever just nu något som ingen av oss kunnat förbereda oss på, varken i världen, i Sverige eller på LiU. Allt sker plötsligt på distans. Studentlivet har tvärbromsat. Alla har ställt om sina liv efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering. Eller hur är det med den saken?

Vi får tydliga signaler att alltfler studenter väljer att komma tillbaka till campus efter några veckor i isolering. Det är trängsel i köken och toapapper och tvål börjar ta slut på våra toaletter. Det finns en oro bland de medarbetare som kommer i kontakt med er studenter att det dagliga livet håller på att återgå till det normala, trots att vi långt ifrån sett slutet på epidemin.

Därför kommer LiU att

• Från den 27 april hålla campus öppna för studenter enbart under kontorstid (kl. 7.45 – 17.00) på vardagar, övriga tider är lokalerna stängda. Och det är bara de som absolut måste vara i LiU:s lokaler som ska vara där.
  • Ytterligare minska antalet öppna toaletter för att undvika smittspridning i de miljöerna.
  • Införa begränsningar för hur många som får vistas i studentköken och markera upp avstånd i köer etc för att öka utglesningen på campus.

Det är tufft läge just nu och förmodligen lång tid framöver. Det är också en tid för oss alla att tänka på varandra, till exempel de av oss som tillhör en riskgrupp eller har anhöriga som gör det. Träffa dina vänner men följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tack för att DU tar ditt ansvar, i dag och i morgon!

Håll i, håll ut och håll avstånd – överallt och alltid! Om vi tänker på varandra kommer vi att klara det här.

Krisledningen på LiU

Mer information finns på liu.se/corona

Björn Stafstedt 2020-04-24

Senast uppdaterad: 2020-08-24