Tomma lunchrestauranger på Campus – ett trettiotal permitterade

Bild: Falafelhuset på Campus Valla. Foto: Gunilla Pravitz

Stänga ned och vänta på hösten, det är det enda alternativet för de stora lunchrestaurangerna på LiU. Ett trettiotal anställda har fått korttidspermitterats. Men det finns de som håller ut, trots att det är glest mellan gästerna.

Korv på Pressbyrån eller kebab i Falafelhuset. För hungriga på Campus Valla står valet ungefär däremellan.
– Vi kommer att hålla öppet och har inga planer på att stänga. Men det är klart att vi inte har så många kunder, jag tror inte det är fler än Bild: Handsprit på restaurang. Foto: Thor Balkhedtiondel av det vanliga, säger Mohammed Alaswad på Falafelhuset.

Men för de stora lunchrestaurangerna på Campus Valla har ett universitet i distansläge fått stora konsekvenser.
– Det är en fruktansvärd situation för oss. Vi har stängt alla våra fyra matställen på Campus Valla och vi har fått korttidspermittera ett tiotal personer, säger Eva Hultgren, affärsområdeschef på Högskolerestauranger, HÖRS.
Det är Hörs som driver Zodiaken Asiatiska i Zenit, Kafé Ellen i Key-huset, Java i B-huset och universitetsklubben i Vallfarten.

– Hittills har ingen förlorat sin anställning. Regeringsbeslutet om möjligheten till korttidspermittering och till att kunna jobba mindre tid gäller året ut. HÖRS driver också Matverkstan på Tekniska verken, där kan vi erbjuda en del sysselsättning, säger Eva Hultgren.
– Just nu håller vi på med en vanlig nedstängning. Städar och gör klart, i dagsläget har vi gjort bedömningen att vi kan klara ekonomin om vi kan öppna igen till höstterminen. Om det inte går, blir läget katastrofalt, fortsätter hon.

Bild: Karolin Pettersson på Eurest.Nystädad och nedsläckt är också LiU:s största matsal i kårhuset Kårallen. Restaurangen drivs av Eurest liksom Amigobutiken, Moccado Valla, Caffè Dallucci och Deli Marché. Samtliga har temporärt stängts ned.
– Det känns väldigt bra att staten gått in och stöttat korttidspermitteringarna. När det gäller våra matställen på LiU har vi fått permittera tjugo personer på 60 procent, men eftersom vi driver fler restauranger i Linköping kan de jobba en del där. Jag hoppas på att vi kan återanställa alla och öppna verksamheten till höstterminen. Men just nu tar vi det dag för dag, säger enhetschefen Karolin Pettersson.

I Studenthuset på Campus Valla drog Fresh Market ned på verksamheten samma dag som universitetet gav besked om distansläge.
– Några dagar hade vi kalla lådor och mackor. Men det blev för lite för att vi skulle kunna hålla bemanningen på Fresh Market, där jobbade mellan tre och fem personer beroende på hur mycket det var att göra med beställningar. All vår personal är korttidspermitterad, säger Christian Klaar, en av ägarna.
– Men för LiU:s del fungerar cateringen utan problem. Nu utgår vi från Östgöta Kök i Garnisonen och där är det full fart på verksamheten. Och där går det också bra att beställa för avhämtning, vi kan till och med leverera ute på trottoaren till kunder som är oroliga för coronasmitta.

Gunilla Pravitz 2020-03-24

Senast uppdaterad: 2020-03-24