Månadens konstverk - mars

Bild: Konstverket Rörelse i Studenthuset. Foto: Magnus Johansson

Det finns över 550 konstverk på universitetets campus. Under året kommer några av dem presenteras lite närmare här på Insidan. I mars har turen kommit till det textila verket Rörelse av Mette Winckelmann.

Naturen i rummet har varit ledord för Studenthuset. Det har också den danska konstnären Mette Winckelmann tagit fasta på när hon skapat det textila verket Rörelse, en på samma gång funktionell ridå och som textil skulptur.
Vid ett av sina besök på Campus Valla samlade hon in blad från växter och träd runt byggnaden. Här hittade hon både den gröna färgen och de i ridån antydda konturerna av blad. Mette Winckelmanns avsikt med den gröna färgen är att komplettera Studenthuset med något levande och organiskt.

Den gröna textilen består av flera sammanvävda nyanser. Trådar i grönt och lila ska symbolisera mångfald och representera det organiska, kroppen, det oförutsägbara, levande och individuella, enligt information från Statens Konstråd.

Ridån Rörelse består av olika färger och lager av olika strukturer och transparens. På en grundläggande bottenfärg i grått har gröna områden applicerats, sydda med en tydlig mörkgrå söm som med olika tjocklek lockar fram uttrycket i bladens skiftande karaktär.

I arbetet med verket har konstnären haft ett nära samarbete med sömmerskor från Handarbetets Vänner.
Konstverket Rörelse mäter 7 x 14 meter och är en gestaltning för Studenthuset på Campus Valla. Det är ett byggnadsknutet verk, beställt av Statens konstråd, ägs och förvaltas av Akademiska hus.

Bild: Konstverket Rörelse i Studenthuset. Foto: Magnus JohanssonOm konst i Studenthuset

Det kan ta lite tid innan konst kommer på plats i en ny byggnad. Byggnaden måste först stå klar, möbler och annan utrustning, till exempel anslagstavlor utrymningsskyltar och återvinningsstationer, vara på plats och människor måste få landa innan Statens konstråd kan besöka lokalerna.

Studenthuset är ett hus med rörelse, verksamheten i huset är ung och innovativ, konstverken ska ha anknytning till verksamheten i huset. Ibland kan valet av konstverk vara svår att förstå. Men får man en förklaring, förstår sammanhanget och kopplingen, kan man uppskatta konsten bättre och till och med tycka om den.

Statens konstråd har besökt Studenthuset, för att förstå byggnaden och hitta lämpliga ställen att placera konsten. I en byggnad med så mycket rörelse bör konsten inte vara ”stökig”. Men här finns fina prång med blodröd färg, bra väggar för konst.

När Statens konstråd ska välja konst till en byggnad vill de gärna ha en konstgrupp knuten till sig med personer från verksamheten. I det här fallet ingår representanter från universitetsförvaltningen och biblioteket, verksamheter som har arbetsplatser i Studenthuset.

I augusti 2019 skickade Gunilla Liman, konstansvarig på LiU, in en ansökan till Statens konstråd. Rådet har fem till sex möten per år där man går igenom alla ansökningar som inkommit. Har man otur kan ett sådant möte precis ha ägt rum när ens egen ansökan kommer fram. Det hade inte LiU utan vår ansökan togs snabbt om hand.

Varje ansökan får en handläggare och processen börjar. Konstkonsulten har besökt LiU och då för att känna in huset och dess verksamhet. Nu pågår arbetet med att leta fram verk som skulle passa. Detta görs i det konstförråd som finns hos Statens konstråd.

Den kollektion som tas fram visas upp för konstgruppen som har full rätt att säga nej tack om det skulle vara något verk som man inte känner passar in. Det har hänt en gång under alla dessa 15 år som Gunilla Liman varit konstansvarig.

Förhoppningen är att de omkring tio nya konstverken ska vara på plats i Studenthuset före sommaren. Men det var före coronavirus och distansläge....

Text: Gunilla Liman och Elisabet Wahrby
Foto: Magnus Johansson

Bilderna på konstverket är publicerade med tillstånd från konstnären Mette Winckelmann.

Månadens konstverk 2020

Januari - Fjolårets skörd av Jan Davidssons