Göm menyn

Nytt program för internationella medarbetare

Bild: Inbjudningar till Welcome Fair. Foto: Charlotte Perhammar

Vad är det som gör att nya internationella medarbetare trivs och stannar? Nu finns ett nytt digitalt introduktionsprogram, som kulminerar i en mässa, och som förhoppningsvis ska göra det lite svårare för medarbetarna att lämna LiU och Linköping eller Norrköping.

Mycket har gjorts på LiU genom åren för att välkomna och underlätta för nya internationella medarbetare. Nu tar International Staff Support ett samlat grepp med ett digitalt introduktionsprogram som följs upp med en mässa som återkommer två gånger om året.
- Programmet vänder sig främst till de som ska vara här minst ett halvår, men alla är naturligtvis välkomna, säger Therese Lindkvist som tillsammans med Priya Eklund arbetar med International Staff Support inom International Office.

Bild: Therese Lindqvist och Priya Eklund. Foto: Charlotte Perhammar- Vi har också valt att använda ordet ”staff” eftersom det inkluderar mer än enbart ”employees”, säger Priya Eklund. Det finns så många olika former av anställningar och vistelseformer för exempelvis doktorander och post docs.

Introduktionsprogrammet hittar man under HR/International Staff. Här finns material som man kan ta del av på hemmaplan, var och när man vill.

  • Läs
    Guide för internationella medarbetare och gäster med information om bland annat arbets- och uppehållstillstånd, boende, transporter och livet i Sverige i största allmänhet.
  • Lyssna
    Poddar om bland annat en tidigare student som valt att stanna och arbeta på LiU och en HR-specialist.
  • Titta
    Filmer om bland annat LiU:s historia och från Skatteverket och Arbetsförmedlingen.  

- Vi har börjat, skapat en ram, säger Therese Lindkvist. Programmet kommer att fyllas på med mer material, hela tiden.

Bild: Inbjudan Welcome FairSista steget är en mässa, både för nya medarbetare och de som varit här ett tag. Det blir lunch, föreläsningar och utställning med deltagare från LiU och andra intressenter, till exempel Visit Östergötland och Campushallen. En av föreläsarna är professor David Ludvigsson som pratar om svenska traditioner och kultur. Och så blir det ett tillfälle att träffa andra internationella medarbetare.
Tanken är att mässan ska hållas två gånger om året. I vår blir det den 17 mars i C-huset.

- Vi vill mer inspirera än informera om olika lagar och regler, säger Priya Eklund. De flesta får en introduktion i HR-frågor, vårt fokus är det runt omkring, det som gör att man trivs och förstår det nya samhället och LiU.

Under mässan har de därför valt att inte ta med myndigheter som Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

- Risken är att besökarna tror att det ska få hjälp med just sitt ärende, säger Therese Lindkvist. Situationen för varje medarbetare är så unik att en allmän presentation av myndigheterna blir ointressant.

Exakt hur många nya internationella medarbetare som finns på LiU är oklart. Med hjälp av LiU:s ”Network for international staff support” med representanter från institutionerna har man möjlighet att nå ut till så många som möjligt.

- Introduktionsprogrammet och mässan ska bli en naturlig del när man anställer en ny internationell medarbetare, säger Therese Lindkvist.

- Det är viktigt när man flyttar till ett nytt land att man har något mer än enbart ett jobb, säger Priya Eklund. Vi vill göra det lite svårare för dem att lämna Linköping eller Norrköping och åka hem.

 


Elisabet Wahrby 2020-02-06
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-07