Ett rullande forskningsprojekt

Många har nog sett den här lilla gynnaren åka omkring på Campus Valla. Det är en av två självkörande bussar som just nu provkörs. Snart kommer du kunna åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Projektet med namnet Elin består av två självkörande bussar som kommer att trafikera en två kilometer lång slinga på Campus Valla, enligt planerna med start någon gång i mitten av november.

De två bussarna kommer trafikera slingan som tar 10-15 minuter, beroende på trängsel och hinder i vägen. Det innebär att det går en buss i kvarten ungefär. Slingan startar vid Blå havet, fortsätter Corson ner till Campushallen och går sen bussgatan tillbaka. Åtta hållplatser finns under vägen. Hållplatsskyltar kommer att sättas upp och markeringar i gatan målas.

Bussen kör själv men det finns alltid en kundvärd ombord som också övervakar körningen.

Det kommer inte att kosta något att åka med bussarna, som tar 10 – 13 passagerare, men de är inte en del av den ordinarie kollektivtrafiken.

Bussarna är en del av ett forskningssamarbete om hållbar mobilitet inom ramen för LiU:s och VTI:s strategiska partnerskap. Inom transportområdet har till exempel Tema Teknik och social förändring vid LiU och VTI ett väletablerat samarbete kring studier som handlar om människors relation kring transporter. Även forskningsområden inom kognitionsvetenskap och simulering berörs.

Projektet Elin är ett samarbete mellan Linköpings universitet, VTI, Linköpings kommun, Östgötatrafiken, Science Park Mjärdevi, RISE, Transdev och Akademiska Hus.

Ride the future! Här kan du läsa mer om bussarna

Elisabet Wahrby 2019-10-29

Senast uppdaterad: 2019-10-29