Göm menyn

Diva i Brage lockade forskare

Biblioteket satsar på att informera och ge forskningsstöd ute på institutionerna. Tema var först ut och den 16 maj fanns personal från biblioteket på plats i lunchrummet (Brage) för att svara på stora och små frågor om Diva, registrera publikationer och visa vad man kan använda Diva till.

Bild: Elisavet Koutzamani- Känslan vi fick med oss var att eventet ”DiVA in your coffee room” uppskattades av de forskare som kom till oss, säger Elisavet Koutzamani som tillsammans med Peter Berkesand och Lovisa Österlund var på plats på Tema.

Trion från biblioteket fick framför allt hjälpa till med att guida i registreringsprocessen, förtydliga vilka fält som är obligatoriska i Diva och hur personposter kan användas. En del ärenden var korta medan andra kunde ta upp till 30 minuter och var mer komplicerade. Hjälp med att registrera uppskattades mycket då det kan ta lite tid speciellt när man är en produktiv forskare.

- Vi ser vad stor nytta man som forskare har av att verkligen ta sig tid att registrera sina publikationer i DiVA. Det är som ett gratis skyltfönster för forskaren – och det är ett skyltfönster som verkligen syns, säger Elisavet Koutzamani.
I efterhand har hon och hennes kollegor fått fler frågor via mejl. De har också fått positiv återkoppling på bibliotekets arbete och insatserna för att hjälpa forskarna i deras vardag.
- Härligt att vi är på rätt spår och vi kommer gärna tillbaka, säger Elisavet Koutzamani.

 

Några tips till dig som inte kunde vara på plats:

  • Skapa publikationslistor ur DiVA Med den här tjänsten kan man skapa en interaktiv publikationslista för att få information om respektive artikels genomslag.
  • Publication Visibility För de publikationer som finns i DiVA ger tjänsten information om hur dessa kan synliggöras och spridas utifrån respektive tidskrifts/förlags regler.
  • Uppmärksamma de tidskrifter där man som författare får rabatt på publiceringsavgiften (APC) via biblioteket: både via avtal och vårt tillfälliga OA-stöd. OA-stödet är väldigt generöst eftersom forskaren kan få hela publiceringsavgiften betalt förutsatt att villkoren uppfylls.

 

Kontaktuppgifter till forskningsstöd på biblioteket


Ingrid Leo 2019-06-10
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-10