Inbjudan att delta i ”Låna en Forskare” under Forskarfredag

Forskarfredag är en vetenskapsfestival som anordnas över hela Europa, med syftet att skapa inspirerande möten mellan forskning och allmänhet och visa att forskare är helt vanliga människor med lite extra spännande jobb. I år går denna av stapeln fredag den 27 september. LiU har genom åren medverkat i Forskarfredag på lite olika sätt, och i år gör vi det bland annat genom aktiviteten "Låna en forskare".

"Låna en forskare" riktar sig till skolklasser i åk 1-9 i regionen, som får chansen att besökas av en av LiUs forskare under en lektion. Till detta söker vi nu forskare som kan ställa upp och besöka en eller ett par skolor under dagen den 27/9 och prata om hur det är att vara forskare.

Upplägget är att under en lektion prata i ca 15-20 minuter om ämnet "Hur är det att jobba som forskare?" - vad gör man egentligen om dagarna, varför blir man forskare och vad kan man forska om? Eleverna får sen ställa frågor, ofta som de har förberett innan tillsammans med sin lärare. Det spelar ingen roll vad du forskar inom eftersom temat är forskning som yrke i allmänhet, men skolan får veta ditt forskningsområde i förväg så att de kan förbereda eleverna. Givetvis bör innehållet anpassas efter ålder på eleverna som besöks.

Vill du bli ”utlånad” till en skolklass? Välkommen att anmäla dig via länken:

bit.ly/lanaforskare19

Forskarfredag samordnas av Anna Widerberg på Marknadsenheten, tillsammans med fakulteternas kommunikatörer. Matchning mellan skolor och forskare görs under sommaren.

Frågor? Välkommen att kontakta anna.widerberg@liu.se

Mer information om Forskarfredag: https://forskarfredag.se/