Grattis Tor Fridell

… som tilldelats utmärkelsen ”Distinguished Service Award” från organisationen European Campus Card Association. Hur känns det?

- Det känns jätteroligt. Att det är första gången som priset delas ut gör det än mer hedrande.

Founding Fathers of ECCAVad är det här för organisation?
- En gång i tiden var jag med och införde LiU-kortet. Linköping var först i Sverige och tidiga i Europa med ett campus-kort. Ett kort där man kunde lägga in många funktioner, till exempel id-kort, inpassering, legitimation vid tenta, köpa fika och låna böcker. I Europa är betalfunktionen jättevanlig men inte lika aktuell i Sverige där nästan alla har betalkort.

- Det uppstod ett behov av en organisation för universitet i Europa som hade eller ville införa campus-kort. Jag var med och startade European Campus Card Association 2004 tillsammans med ett gäng från bland annat Irland, Polen, England och Spanien. Jag var president under fyra år, kassör under några år och jag skapade den svenska avdelningen av organisationen.

Vad gör European Campus Card Association?
- Vi har informationsutbyte och skickar nyhetsbrev. I omgångar har vi sökt och fått EU-medel. Jag har varit medsökande till projekt för 1,3 miljoner euro för att bland annat skapa en prototyp för ett campus-kort som skulle kunna användas på alla europeiska universitet. Det fungerade mellan Irland och Polen men tyvärr spred det sig inte på grund av motstridiga nationella krav. Det avgörande var att det inte fanns någon pan-europeisk ID-handling, något som verkar vara på gång nu.

Varför har du fått priset?
- För förtjänstfulla insatser, som det brukar heta. Jag har varit med länge, varit drivande i organisationen, haft många roller och ansvarat för den svenska delen. Idag har jättemånga lärosäten campus-kort men när vi började var mängder av både svenska och europeiska universitet här och tittade på LiU:s system.

Bild: Tor FridellVad består priset av?
- Bara äran. Men organisationen har sitt säte i Waterford på Irland som är känt för sin kristall. Kanske blir det något litet minne i kristall också.

Prisutdelningen sker vid den årliga konferensen vid Johannes Kepler University i Österrike den 20 maj. Har du börjat skriva på tacktalet än?
- Ja, faktiskt. Jag är lite berömd i organisationen för mina tal så det ställer lite krav. Det ska bli roligt att åka dit och jättetrevligt att träffa alla. Efter många år i organisationen har man lärt känna och blivit god vän med många. Numera arbetar jag inte med campus-korten på LiU längre så jag ser det som en semesterresa som jag betalar själv för.

Elisabet Wahrby 2019-04-03

Senast uppdaterad: 2019-04-03