Göm menyn

Biblioteket flyttar in på liu.se

Den som skriver liu.se/biblioteket i adressfältet möts från 23 oktober av ett bibliotek i ny kostym. Då är det premiär för bibliotekets nya sidor som är en integrerad del av liu.se

Bild: Startsidan bibliotekets nya webbsidaLiksom hela liu.se är sökbaserd kommer bibliotekets innehåll presenteras utifrån färre ingångar jämför med nuvarande struktur.
- Man får inte allt innehåll uppdukat på de så kallade landingssidorna utan får söka sig fram, säger Håkan Andersson, funktionsansvarig för webb på biblioteket. Vi har tittat på de termer och begrepp som våra användare använder för att göra söket så bra som möjligt.

På den första sidan, landningssidan, finns sökruta, uppgifter om öppettider och kontakt, ett kalendarium som presenterar aktuella aktiviteter, samt biblioteket i sociala medier. Utöver denna finns fyra ytterligare ingångar:

  • Sök och låna - det som bibliotekets användare framför allt gör
  • Databaslista
  • Guider och stöd – vägledningar och stöd för användarna
  • Publicering – något som kanske främst används av forskare

- Med de nya sidorna får vi ett mer renodlat innehåll, säger Håkan Andersson. Vi har jobbat för att ha med det som användarna vill ha och använder.

Arbetet har pågått sedan hösten 2017.
- Vi har en hel del dynamiskt innehåll som måste fungera i det nya webbpubliceringssystemet, det var ett krav från vår sida, säger Håkan Andersson.Länkar till bibliotekets gamla webbplats ska fungera på generell nivå. Men de som gjort bokmärken eller länkar till undersidor kommer att få byta ut dem.

Användartester har gjorts men biblioteket är angelägna om att höra vad användarna tycker.
- Kontakta oss gärna med synpunkter på biblioteket@liu.se eller via den chatt som finns på https://liu.se/biblioteket

 


Elisabet Wahrby 2018-10-22
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2018-10-22