Övningen är över

Dagen efter den stora polisövningen på Campus Valla ser allt ut som vanligt. Av avspärrningar, explosioner, insatsstyrkor och figuranter märks ingenting.

Bild: Mikael Söderström, LiU IT och sonen Joakim Söderström, ställde upp som figuranter. Polisen genomför kontinuerligt övningar, på olika nivåer och med olika inriktningar och i alla miljöer som finns i samhället. Just den här övningen var relativt stor eftersom det ingick specialenheter också från andra länders polismyndighet.
- När vi fick frågan från polisen om de kunde öva här på Campus Valla svarade vi självklart ja, säger LiU:s säkerhetschef Annevi Fredäng, som deltog som observatör under övningen. Det känns bra att vi kan bidra till polisens samhällsviktiga arbete samtidigt som det också är värdefullt för LiU att få en inblick i polisens arbete och få bra input i vårt eget kris- och säkerhetsarbete.

Scenariot för övningen var en terrorsituation. För detta behövdes figuranter som kunde agera skadade och döda. Många hade hörsammat förfrågan om att ställa upp och ett hundratal figuranter, mest studenter men också anställda, samlades i Vallfarten för information.
Bild: Sår-sminkad figurant. Foto: Thor BalkhedMikael Söderström från LiU IT och sonen Joakim Söderström som läser till gymnasielärare på LiU, var två av dem.
- Jag tyckte det lät kul och det är viktigt att polisen får öva, säger Mikael Söderström. Det här blir ju så nära skarpt läge det går utan att vara skarpt.
- Det är viktigt att få öva och träna realistiskt. Jag har gått i yrkeshögskola och vet hur viktig kopplingen till den verkliga världen är.

Har ni fått någon förhandsinformation från polisen?
- Bara att vi ska ha oömma kläder, gärna sådan som inte gör något om det går sönder, säger Mikael Söderström. Jag antar att det handlar om sjukvårdsmomenten i övningen.

Att sår-sminka figuranter tar tid, även om polisen tagit in riktiga proffs för uppgiften. Men så blev det också mycket realistiskt.

Bild: Poliser på Corson. Foto: Thor BalkhedVid åtta-tiden på kvällen smällde en övningsbomb, militärer och poliser kom springande – övningen var igång på allvar.
Det mesta utspelades inomhus i Key och D-huset dit inga obehöriga fick tillträde. Corson mellan byggnaderna spärrades av, de vid den här tiden på dygnet ganska få cyklister och gångtrafikanter fick ta omvägen runt D-huset.
Vid midnatt var övningen avslutad.

- Övningen gick bra, polisen är nöjd och sänder sitt varma tack till LiU med en särskild hälsning till alla som ställde upp och till de verksamheter som upplåtit sina lokaler, säger Annevi Fredäng.
- Även om LiU bara var arena för övningen är det bra för oss att samverka med andra, skapa nätverk och vi får också en bra erfarenhet med oss. Övningsledningen återställde och städade efter sig i natt. Såvitt jag vet har lokalvårdarna bara hittat mycket begränsade spår av denna speciella händelse i våra lokaler.

Se klipp från övningen

Foto och film: Thor Balkhed