Göm menyn

Utökat forskningsstöd på biblioteket

Biblioteket satsar nu på mer service till forskarna. Johanna Nählinder, själv forskare och med full koll på vilken hjälp som behövs, finns på plats där.
­– Jag jobbar på biblioteket med forskarens ögon, säger hon.

Bild: Johanna Nählinder, forskningskoordinatorStödet till doktorander och forskare har funnits länge men nu är det uppgraderat och utökat.
– Forskarna vet inte hur mycket hjälp de kan få från biblioteket. Mitt jobb är att lyfta fram det och visa hur mycket vi har att erbjuda under hela forskningsprocessen.

Johanna Nählinder disputerade 2005 vid Tema T och därefter har hon forskat först inom statsvetenskap och därefter inom industriell organisation vid LiU. Med sin egen erfarenhet av att vara doktorand och forskare vet hon att det är lätt att falla in i gamla hjulspår och inte hålla sig uppdaterad i frågor som rör exempelvis informationssökning, datahantering, omvärldsbevakning, upphovsrättsfrågor och publicering.
- Man har alltid bråttom. Och det är just i den brådskan forskarna kan missa vad biblioteket faktiskt kan hjälpa till med, och göra dem mer framgångsrika. För det händer så mycket hela tiden inom det här området, och det händer snabbt.

Inte minst handlar hennes jobb om att hjälpa till med att föra ut all kunskap som skapas inom universitetet. Målet är att LiU:s forskare ska bli mer citerade. För att nå dit krävs publiceringar i högt rankade tidskrifter. I den nyinrättade tjänsten ska Johanna Nählinder till exempel hjälpa forskarna med att hitta bra vetenskapliga tidskrifter att publicera sig i - att de inte ska nöja sig med en lågt rankad - och även att få läsare att hitta fram till artiklarna.

- Det går att jobba smartare än vad många gör idag för att nå fram till de bästa tidskrifterna.
Johanna Nählinder har också ett twitterkonto som ska stödja forskarna i deras frågor: @JohnaLiUB.

- Min erfarenhet är att man med ganska små medel och liten tidsinvestering kan göra mycket för att nå mer framgång i forskningen.
Hon kommer gärna ut och pratar med doktorander och forskare, enskilt eller i grupp, om frågor som dyker upp under arbetets gång.
- Det kan handla om allt ifrån vad som är lagligt eller inte att lägga ut på ResearchGate och Academia - akademiens motsvarighet till sociala medier – till hur man bäst ska se till att bli läst efter publiceringen. Mina råd är handfasta och enkla att genomföra. Jag blir superglad om folk hör av sig.

Johanna Nählinder nås på johanna.nahlinder@liu.se Tel: 013-282903 eller 0700-896437

 


Eva Bergstedt 2018-01-23
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2018-01-29