Stort intresse för Återbruket

Ryktet om LiU:s Återbruket sprider sig över universitetssverige. Många vill veta hur vi jobbar med att återbruka möbler och kontorsmaterial. I veckan var Uppsala universitet på studiebesök.

Bild: Micke Nilsson visar Karolina Kjellberg och Johanna Hillforth Återbrukets förråd.Det började som ett projekt med stöd ur LiU:s fond för klimatkompensation. Ett gediget utredningsarbete ledde fram till en policy som gjorde det möjligt för Micke Nilsson att börja bygga upp den interna tjänsten Återbruket som officiellt startade den 21 april 2016 då köp och sälj-sidan i Lisam öppnade.

Med den enkla och självklara devisen att ”Återbruket ska vara förstahandsvalet” vid inköp av möbler har Återbruket blivit en framgång och ryktet spridit sig till Uppsala universitet. I veckan var Karolina Kjellberg och Johanna Hillforth från Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö på studiebesök.
- Linköping är det enda universitet som har en sådan här funktion, på det här sättet, säger Karolina Kjellberg. Vi vill försöka bygga upp något liknande.

Bild: Micke Nilsson visar Karolina Kjellberg och Johanna Hillforth Återbrukets förråd.Det var när universitetsförvaltningens 600 medarbetare flyttade men inga möbler flyttades med, som Uppsala startade ett litet återbruksprojekt. Liksom LiU har Uppsala mindre bemedlade institutioner så intresset för begagnat finns.
- Vi har tagit fram ett förslag på hur man skulle kunna permanenta projektet och omfatta hela universitetet, säger Johanna Hillforth. Projektet med förvaltningens möbler fick positiv respons och nu när de här tankarna finns måste vi försöka göra en permanent lösning.
Förutsättningarna är dock lite annorlunda i Uppsala. Universitetet har 7000 anställda och verksamheten är spridd på nio olika platser i centrala Uppsala, plus Gotland.

- Det handlar om miljö men också om arbetsmiljö, säger Karolina Kjellberg. Ofta är det de längst ner i hierarkin som drabbas. Vi har fått förfrågningar om höj- och sänkbara skrivbord från institutioner där korttidsanställda post docs sitter vid skrivbord som är så låga att man slår knäna i bordsskivan.

Elisabet Wahrby 2017-12-15

Senast uppdaterad: 2017-12-14