Återbruket möblerar nya läsplatser

Med hjälp av nästan bara återbrukade möbler har Vallabiblioteket skapat lågt räknat ett 50-tal nya läsplatser i olika varianter. Platser som också fungerar som testmiljö inför flytten till studenthuset.

Bild: Sittgrupp i IkarosDen stora ytan Ikaros har tömts på både böcker och bokhyllor och istället möblerats med olika typer av sittmöbler och bord. Med stora mattor får man känslan av ”rum i rummet”.
- Mattorna, armaturen och rumsavdelaren är nya, annars har vi hämtat allt från Återbruket, säger bibliotekarie Solveig Lundin. Den här soffan till exempel, ska ha stått i rektors gamla väntrum.

Om ett och ett halvt år ska biblioteket flytta in i det då färdiga Studenthus Valla. De nya läsplatserna är delvis ett test inför möbleringen i det nya huset, till exempel sex nya snurrfåtöljer som snart också ska få fotpallar.
- Vi har haft god hjälp av LFE både för att planera och genomföra förändringarna, säger Kristin Krantz, biträdande överbibliotekarie. Eftersom vi ska snart ska flytta hade vi aldrig kunnat skapa de här platserna om vi inte använt oss av Återbruket, säger Kristin Krantz. Men vi måste göra något för de studenter som är här nu. Ett och ett halvt år är lång tid i en students liv.

- Återbruket är lite som Myrorna, de bra grejerna går på några timmar. Det gäller att vara aktiv, säger Solveig Lundin.
I rummet där skönlitteraturen tidigare fanns, på plan 4, har ett maker space och digitalt labb börjat byggas upp. När rummet är ledigt kan platserna användas som läsplatser.

Stora saccosäckar och en hängmatta är ytterligare exempel på nyinköpta sittmöbler. Eluttag från taket kommer. Och i en hörna funderar man på en platsbyggd sittgrupp av lastpallar.
Bild: Snurrfåtöljer- Vi vinner kanske inte någon stiltävling men det de flesta studenter vill ha är sittplatser. Och el, säger Kristin Krantz.

Elisabet Wahrby 2017-11-29

Senast uppdaterad: 2017-12-14