Mystisk pryl var klubba

Att den mystiska prylen på avvägar är en ordförandeklubba kan vi nog slå fast. Tillverkad av Kanevad i Gamla Linköping. Men hur den hamnat i St Louis lär förbli en olöst gåta.

Bild: Träföremål.Insidans efterlysning av den mystiska prylen på avvägar gav resultat. Ett tjugotal nuvarande och tidigare anställda har hört av sig, alla med samma svar; en ordförandeklubba. Och det finns inte bara en klubba, enligt tipsen finns likadana eller liknande på bland annat IDA, Akademiska föreningen och en som än idag används av universitetsstyrelsen. Den sistnämnda med inskriptionen Kanevad -01 och i tryggt förvara hos styrelsens sekreterare Jenny Ljung.

Vilket gav anledning att slå en signal till Kanevad Träsnideriet i Gamla Linköping där konsthantverkare Håkan Jansson, som arbetat hos Kanevad i nästan 40 år, nog kunde dra sig till minnes ordförandeklubborna. Han mindes också att rektor Anders Flodström var en bra kund som beställde många olika träprodukter. Inte bara ordförandeklubbor men bland annat ordförandeklubbor för att symbolisera olika forskningsområden som exempelvis däck, glödlampor och datorer.
Det hände också att internationella studenter och doktorander köpte träsniderier hos Kanevad att ha som minne från sin tid i Linköping.

Kan det kanske vara ett sådant minne som fått följa med till St Louis? Inga förslag eller svar på hur ordförandeklubban hamnat där har kommit in. Så den gåtan är fortfarande olöst.

Tack alla som hört av sig och bidragit till att, delvis, lösa gåtan!

Elisabet Wahrby 2017-11-15

Senast uppdaterad: 2017-11-15