Nobelpristagare var hans läromästare

”Oh my God, det är ju mina korridorkompisar från Cambridge.” När nobelpristagarna i kemi offentliggjordes visade det sig vara gamla bekanta till LiU:s översättare George Farrants.

Bild: George Farrants, översättare på LiUNobelpriset i kemi 2017 tilldelas Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.
- När jag hade doktorerat på Cambridge inom området röntgenkristallografi skulle jag byta område till elektronkristallografi, berättar George Farrants. Jag hade fått ett postdoc-stipendium i Sverige, headhuntad som utländsk expert till Stockholms universitet.

Problemet var att George inte kunde något om elektronkristallografi. Han var tvungen att först gå i lära hos just Richard Henderson.
- Hösten 1981 var han min läromästare under tre månader innan jag flyttade till Stockholm.
Under tre år jobbade George Farrants med elektronkristallografi på Stockholms universitet.

- Det vi gjorde då var annorlunda, det har skett två fundamentala förbättringar sedan dess, säger George Farrants.
För det första behöver man inte använda kristallografi längre, Joachim Franks datametoder har gjort att man inte behöver kristaller längre. För det andra kan elektronmikroskopet behålla strukturen mycket bättre, den metod som användes på 80-talet förstörde strukturen. Jacques Dubochet har hittat ett sätt att behålla strukturen.

- Vi var tvungna att jobba jättesnabbt, för att hinna se något innan strukturen blev förstörd. Men den mesta av tiden satt vi mest och tittade på en hög med aska. Och ja just det, Richard Henderson var också opponent vid min disputation.

Hur var han?
- Energisk, svarar George Farrants. Han var ett riktigt energiknippe. Och det hände några gånger efter jobbet att vi gick ut och tog en öl tillsammans. Inte ofta, men det hände. Han är väl tio år äldre än jag, gift och hade tonårsbarn på den tiden.

Att Richard Henderson var ett nobelprisämne förstod George Farrants redan då.
- Om det inte hade varit så att Hendersons chef, Aaron Klug, fick priset inom samma område 1982. Jag kunde inte tänka mig att samma forskningsområde skulle kunna få två Nobelpris. Men så har det också hänt väldigt mycket inom det här forskningsområdet på 35 år.

Elisabet Wahrby Thu Oct 05 10:29:00 CEST 2017

Senast uppdaterad: Thu Oct 05 15:15:44 CEST 2017