Biblioteket kommer till dig

"Om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget". Nu kommer Pop up-biblioteket ut till dig på Campus Valla och Campus Norrköping.

Bild: Anne Söderholm med pop up-biblioteket.

Med en omgjord bokvagn, pocket-snurra och dator ger sig Biblioteket nu ut för att träffa studenter, anställda, biblioteksanvändare och ännu inte biblioteksanvändare. Med konceptet Pop up-bibliotek vill biblioteket informera om att de finns och vilka tjänster de erbjuder. På Campus Norrköping är Anne Söderholm en av bibliotekarierna som varit ute med vagnen.
- Vi startade i början av terminen i samband med att vi har Öppet hus. Framför allt vill försöka nå nya studenter som kanske inte vet att vi finns eller vilka tjänster vi erbjuder.

Totalt åtta gånger har Pop up-biblioteket varit ute på Campus Norrköping. Med sig hade man pocket-snurran för att visa att man inte enbart har kurslitteratur. Och på datorn visade man upp olika funktioner som exempelvis hur man kan låna om böcker eller se hur långt man kommit i lånekön.
- Vi ville inte ta med den riktiga kurslitteraturen från biblioteket så vi har gjort ”fake-böcker”, attrapper som blev så bra att vi var tvungna att märka upp dem, berättar Anne Söderholm.

Studentfiket i Täppan har varit den mest lyckade platsen, där var flest studenter. Men på vägen till Bomullsspinneriet upptäckte man att bokvagnens hjul nog inte var de bästa för utomhusbruk.
- För oss har det varit både roligt och givande att komma ut, vi ska ut fler gånger, säger Anne Söderholm. Vi tänker oss till exempel i samband med examensarbetena, då kan vi till exempel visa hur man gör referenslistor. Det är en fråga vi ofta får.

Pop up-biblioteket har ingen tidtabell, fortfarande testar man formerna för konceptet. Så bli inte överraskad om biblioteket plötsligt poppar upp just hos dig.
Eller följ #liubpopup på facebook och twitter

Elisabet Wahrby 2017-10-03

Senast uppdaterad: 2017-10-02