Personligt med praktikanter

Det blev trångt i två salar i C-huset när LiU-medarbetare ville mingla med nyanlända potentiella praktikanter. På till exempel Clinicum på Medfak finns intresse för att ta emot praktikanter.

- För oss är det självklart att man hjälper till att ge möjlighet för nyanlända till insyn i det svenska arbetslivet, säger Anne-Christine Persson, enhetschef på Clinicum.
- Till stor del tror jag det bara handlar om att få vara med. Jag har själv bott utomlands och vet hur svårt det kan vara med komma in i en ny kultur, säger Christina Bendrik, koordinator på Clinicum.

Det var Veronica Brodén Gyberg, samordnare för LiU:s initiativ i flyktingfrågan, som tillsammans med Arbetsförmedlingen och Korta vägen arrangerade mötet mellan LiU-medarbetare och nyanlända, potentiella praktikanter. Bakgrunden är regeringens uppdrag till svenska myndigheter att tillhandahålla praktikplatser för nyanlända under en treårsperiod.

Bild: Christina Bendrik pratar med Ghassan JarjourMellan 40 och 50 nyanlända, alla med minst gymnasieutbildning, hade tagit sig till Campus Valla för att mingla med ett 15-tal medarbetare som anmält sig till mötet.
- För oss på Clinicum handlar det inte om någon särskild arbetsuppgift, men det finns alltid saker att göra, säger Anne-Christine Persson. Packa upp och fylla på förbrukningsmaterial är ett exempel. Och vi har ett studentlabb där kanske en labbass kan hjälpa till, man kan lägga på fler arbetsuppgifter efter hand som praktikanten kommer in i arbetet.

- När människor med samma yrken kommer samman märker man att de har mycket att prata om, det är min erfarenhet, säger Christina Bendrik. Eller det kan räcka med att man har en son i samma ålder så har man något gemensamt att prata om.
Och båda är överens om att det här ingår i universitetets uppdrag.
- Jag tror att historien kommer att utvärdera oss – vad gjorde universiteten?

Bild: Anne-Christine Persson pratar med Raghda Abou AsaliI minglet mötte Christina Bendrik Ghassan Jarjour som tidigare jobbat på laboratorium och nu är intresserad av praktik på det området. Och Anne-Christine Persson började prata med Raghda Abou Asali, utbildad jurist från Syrien men som nu är intresserade av praktik inom administration. Hon har varit i Sverige i ett och ett halvt år, läser på SFI men vill komma ut och jobba.
- Jag hoppas att jag kan hitta en praktikplats här. Jag behöver prata mer svenska. På SFI är det ingen som pratar svenska.

Två möten som möjligen kan leda till praktikplats.
- Det personliga mötet är avgörande, säger Veronica Brodén Gyberg. Därför kommer vi arrangera fler sådan här träffar.

LiU:s initiativ i flyktingfrågan

Elisabet Wahrby Fri Feb 17 11:09:14 CET 2017