Två fick entreprenörspriset

Priset till årets entreprenöriella lärare gick i år till två personer, Charlotte Norrman och Magnus Klofsten. De är, enligt juryns motivering, två eldsjälar som under många år spridit en entreprenöriell kultur vid LiU.

Bild: Johan Lilliecreutz, VD LiU Holding AB delar ut prischecken till Magnus Klofsten.Priset till årets entreprenöriella lärare har instiftats och delas ut av LiU Innovation, i år för femte gången. Tanken är att uppmuntra ageranden som gör att kunskap och idéer som föds på LiU kommer det omgivande samhället till del.
I år var det Charlotte Norrman och Magnus Klofsten på IEI, avdelningen Projekt, Innovationer och Entreprenörskap, som fick dela priset och prissumman på 20 000 kronor.

- Helt otroligt! Det här är det finaste pris man kan få! Jag har fått en del andra priset men det här är större, sa Magnus Klofsten efter prisutdelningen där han ensam fick ta emot priset eftersom Charlotte Norrman hade förhinder och inte kunde närvara men som i efterhand säger:
- Jättekul! Jag brukar säga att jag brinner för entreprenörskap, att det uppmärksammas på det här sättet gör mig varm i själen. Tack!
- Och nu har vi en bra anledning att bjuda våra kolleger på en bättre fika, säger Magnus Klofsten.

Magnus Klofsten, som är professor i innovation och entreprenörskap och Charlotte Norrman som är universitetslektor, har under flera år arbetat för att utveckla entreprenörskapsundervisningen på olika nivåer. Magnus Klofsten berättar att entreprenörskap som forskningsämne också har utvecklats enormt sedan han pluggade på 80-talet.

- Då var entreprenörskap lika med att starta eget företag. Nu är det ett beteende som genomsyrar alla typer av verksamhet och på olika sätt. Det charmiga med entreprenörskapsämnet är att det är Bild: Charlotte Norrman.multidisciplinärt, det finns så många ingångar. För en del är entreprenörskap huvuddisciplinen, andra kommer in från andra discipliner, tar till sig ämnet, utvecklar och breddar det inom sina respektive områden som kan vara vad som helst. Intresset för de här frågorna har blivit mycket större.

Juryns motivering:

”Årets pristagare har på ett föredömligt sätt och under många år spridit en entreprenöriell kultur vid Linköpings universitet – en kultur som är viktig för att LiU ska kunna leva upp till de ökade förväntningarna vi ser inom innovation och nyttiggörande.

Priset går till två eldsjälar som inspirerar många forskare och studenter att våga starta företag och kanske än viktigare – att utveckla sitt entreprenöriella tänkande. En förmåga som alltmer efterfrågas av industrin och som också är central för många utbildnings- och forskningsområden vid vårt breda universitet.”

Bilder:
Överst: Johan Lilliecreutz, VD LiU Holding AB delar ut prischecken till Magnus Klofsten.

Nederst: Charlotte Norrman.

Elisabet Wahrby 2016-11-24