Skynda att fynda när Origo töms

Återbruket har fått en kanonstart, över 1 100 produkter har bytt ägare sedan lanseringen i april. Och snart kommer ett verkligt tillfälle för den som vill fynda – när Origo töms på all inredning.

I mars nästa år kommer alla medarbetare som idag arbetar i Origo att flytta in i det då det ombyggda D-huset. Då töms Origo också på all inredning från ungefär 200 arbetsplatser, plus de allmänna ytorna och fikarum. Hyllor hurtsar, skrivbord, stolar, soffor, bord, lampor….
- Det kommer att bli massor av möbler över, och redan har det droppat in önskemål från institutioner som vill ha möbler, berättar Micke Nilsson, ansvarig för Återbruket.

Nu är alltså tillfället att fynda. Behöver din institution eller avdelning ny inredning eller nya möbler? Kontakta Återbruket redan nu! Först till kvarn….

Maila aterbruket@liu.se eller gå till Återbrukets sida i Lisam, liu.se/aterbruket
Möblerna kostar ingenting. Det som kostar är timkostnad för transport och eventuell montering – 375 kronor i timmen.

Micke Nilsson, ansvarig för Återbruket. Återbruket, som började som ett projekt med stöd ur LiU:s fond för klimatkompensation, har fått en riktig rivstart. Vid årsskiftet började Micke Nilsson att bygga upp en köp- och säljsida, ungefär som Blocket, och den 24 april lanserades sidan. Fram till den 3 oktober har Återbruket haft 96 uppdrag och 1 100 produkter har bytt ägare. Produkter som tidigare hamnade i något förråd eller helt enkelt slängdes, samtidigt som det köptes in nya möbler någon annan stans i organisationen.

På det här sättet tas nu möbler och inredning om hand, fräschas upp om det behövs, hittar nya ägare och LiU sparar pengar på att inte behöva köpa nytt. En vinst för både ekonomin och miljön.

Två vinstexempel är LiU Holding som fick 150 olika produkter för att möblera lokaler i Motala för kurser till nyanlända akademiker. Återbruket levererade och Micke Nilsson uppskattar kostnaden för att köpa in nya möbler till 270 000 kronor.
Och Examensenheten möblerade ett helt rum med begagnade möbler från Biblioteket och sparade uppskattningsvis 72 000 kronor.
Det är svårt att räkna ut den totala vinsten, i så fall måste man göra en uppskattning av vad nya produkter skulle ha kostat i nyinköp i varje enskilt fall.

- Men vi borde vara minst självförsörjande, tror Micke Nilsson som gärna kommer ut i organisationen och berättar mer om Återbruket. Micke har träffat inköpare från hela universitetet, just nu är det lokalvårdarna som får en genomgång och sen vill han också komma ut till alla institutioner.
- Återbruket ska alltid vara förstahandsvalet, innan man börjar köpa in nytt, är Mickes enkla men självklara vision.

Elisabet Wahrby 2016-11-14

Senast uppdaterad: 2016-11-11