Göm menyn

Skördefest vid stadsodlingen

Under sommaren har A-huset haft sin egen odlingsträdgård på initiativ av doktoranden Ida Åberg, ett försök som avslutades med skördefest och mat från odlingen.

Bild: Ida Åberg vid en av pallkragarna. Ida Åberg är doktorand i Statsvetenskap och forskar på stadsodling ur ett politiskt perspektiv. Men hon ville också prova i praktiken. Med skänkta plantor och jord, LiU-tillverkade pallkragar och tillstånd från fastighetsägaren drog hon igång odlingen. En inhyrd bikupa har också dragit sitt strå till stacken.

- Det har gått bra, folk har hjälpt till, bland annat med att vattna, säger Ida Åberg. En erfarenhet till nästa gång är att man kanske ska strukturera upp det bättre med några särskilt ansvariga. Sommaren har varit varm och torr, vattningen har nog blivit lite ojämn. Och så ska man nog välja plantsorter som inte behöver så mycket skötsel.

Bild: Kö till maten på skördefesten.Så pass bra har det i alla fall gått att skörden, gott och väl, räckte till en ”gudomligt” god lunch, som någon uttryckte saken, för ett drygt 20-tal gäster. På menyn stod potatis- och purjolökssoppa, zucchinibröd, pepparrotskräm, honung, grön tomatmarmelad, rödbetsmarmelad och pesto på soltorkad tomat. Alla råvaror kom från Idas odling i A-huset eller hennes egen kolonilott, endast kompletterat med några mejeriprodukter.

- Jag har fått många positiva kommentarer om odlingen, säger Ida Åberg. Den har kanske inte bidragit så mycket till min egen forskning men jag tror jag inspirerat en del.
En av de inspirerade är Natasha Bank, doktorand inom entreprenörskap.
- Jag trodde inte det gick att odla i Sverige, men nu har jag faktiskt börjat rensa lite i min Bild: Tallrik med soppa och bröd.trädgård och plockat äpplen. Vi får väl se vart det leder.

 

Tidigare artiklar:

Stadsodling i A-huset

Stadsodling – en bisyssla

Läs också Ida Åbergs blogg om stadsodling

 


Elisabet Wahrby 2016-09-22
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-09-22