LiU-studenter tränar nyanlända

Många nyanlända ungdomar vill börja spela fotboll. Men de flesta klubbar är redan fulla. Då fick Tina Neset på Tema M en idé, varför inte fråga LiU:s två studentfotbollsklubbar?

Bild: Fotbollsträning för nyanlända på GrenadjärvallenVädret visar sig från sin bästa sida den här tisdagskvällen i juni, solen värmer fast klockan är fem på kvällen, ljumma sommarvindar blåser över Grenadjärvallen där sju nyanlända killar samlats för att träna fotboll med hjälp av LiU AIF och AC Studenterna. Det här blir troligen sista träningen före sommaren, men till hösten fortsätter det.

- Det är inte lätt för nyanlända att börja spela fotboll i en klubb, säger Tina Neset, till vardags universitetslektor på Tema M, på fritiden engagerad i fotbollsklubben BK Derby där hon sitter i styrelsen. Vår klubb har fått många förfrågningar från asylboenden men lagen har redan tagit emot många nya spelare och har inte plats för fler just nu i den ordinarie verksamheten.

Inspirerad av projektet LiU:s initiativ i flyktingfrågan tog Tina Neset kontakt med LiU:s två fotbollsklubbar och båda var intresserade av att hjälpa till med träning för nyanlända. Arve Ingvaldson, (i vit tröja till höger i bild) som läser beteendevetenskap, spelar i AC Studenterna.
Bild: Gustav Borg från boendet Olivlunden och Arve Ingvaldson, AC Studenterna.- Det är många som gjort olika projekt för nyanlända och jag tycker det är viktigt att vara en del av det, nu när vi har tiden. Folk vill ställa upp, man känner att man kan hjälpa till med något.
Jonathan Eriksson (i blå LiU-tröja på bild), som precis är klar med sin utbildning i industriell ekonomi och spelar i LiU AIF, håller med.
- Fotboll är för alla, det är en sån vettig grej. Men det är inte så lätt för nyanlända att komma in i en klubb.

BK Derby har backat upp med bland annat kläder, skor och vattenflaskor. Studenterna har också fått handledning från tränare i klubben så att de kan hålla träning på egen hand. Kommunicerar gör man med kroppen och det verkar fungera riktigt bra. Studenterna visar, de nyanlända ungdomarna gör efter.

Det som möjligen varit ett problem är logistiken att ta sig till träningarna. Gustav Borg (i svart tröja till vänster i bild) är ungdomspedagog och har åkt buss från boendet Olivlunden i Ljungsbro för att lära nyanlända Najib från Afghanistan hur man tar sig till Bild: Jonathan Eriksson, LiU AIF i LiU-tröja tränar nyanlända.fotbollsträningen.
- Intresset finns bland killarna på vårt boende, nästan alla gillar att spela fotboll. Men det är svårt att komma in, lagen är fulla och det är också svårt för många att ta sig till träningarna på egen hand. De flesta har också svårt med svenskan ännu.

För Tina Neset handlar engagemanget också om mer än bara själva fotbollen.
- Målet är att bygga upp en träningsvana hos ungdomarna, att ingå i ett lag och känna sig hemma på platsen och att lära sig svenska. Min klubb, BK Derby, har en supporterklubb som också planerar någon aktivitet med ungdomarna. Hittills har det inte varit så många med på träningarna men när vi fortsätter till hösten hoppas vi på fler deltagare. Vi kan ta emot runt 20 ungdomar.

Elisabet Wahrby Mon Jun 13 09:11:08 CEST 2016

Senast uppdaterad: Mon Jun 13 09:22:06 CEST 2016