Dagen efter

Hur känns det idag, Camilla Smedberg, som arrangerade sin första promotionshögtid sedan hon tog över som ceremonimästare.

Ceremonimästare Camilla Smedberg. Foto: Peter Holgerson- Det känns jättebra! För att allt gick så bra. Det är ett stort och komplext evenemang med så mycket människor och processer. För en utomstående betraktare är det nog svårt att ana hur mycket arbete ett sådant här event innebär. Och det finns stora förväntningar på att det här ska bli en fantastisk högtid, både för promovendi och installandi och för de återkommande gästerna som vet hur det ska vara.
- Och så är jag jättetrött!

Gick allt som det var planerat?
- Ja. Det fanns små saker som strulade men inte värre än att vi kunde hantera det. Jag tror det är ofrånkomligt med ett så här stort evenemang.

Har du ändrat din föregångares upplägg på något sätt?
- Jag återinförde toastmaster under middagen som bland annat höll i allsång, som också var nytt. Och så hade jag låtit specialskriva en hyllningssång till promovendi och installandi, framförd av studentsångarna på Björn Skifs melodi ”Hooked on a feeling”. Det var lite vågat, framför allt det här med allsång, men det gick bra.
- En annan sak jag gjort annorlunda är att jag dokumenterat allt mitt arbete. När jag tog över fanns ingenting nedskrivet, ingen plan för processerna. Det underlättar när man ska börja arbetet för nästa promotionshögtid och framför allt blir det inte lika sårbart. Dessutom har jag infört ett nytt, digitalt anmälningssätt.

Camilla Smedberg och kollegan Ewa Gustafsson. Foto: Peter HolgerssonHur länge har du jobbat inför den här promoveringen?
- Jag startade i december och gick igång ordentligt i januari.

När startar du med planeringen inför nästa år?
- Jag börjar i höst. Jag ser en del saker som vi kan göra annorlunda. Det här är en traditionstyngd högtid, det ska den vara och det är därför jag tycker det är roligt att jobba med det. Men det finns en del saker man kan förändra inom de ramarna.

Vad ska du göra nu?
- Jag ska ta ut komp de närmaste dagarna. Och så ska jag skriva på ett nationaldagstal jag ska hålla på nationaldagen i Åtvidaberg, ett uppdrag jag fått på grund av mitt lokalhistoriska intresse.
- Sen ska vi naturligtvis utvärdera och gå igenom budgeten. Så småningom ska jag vara projektledare för eventet Årets alumn.
- Jag har levt med promotionshögtiden i fyra månader nu, i början drömde jag om den varje natt. Det kommer bli ganska tomt, på gott och ont. Men jag ska inte slå på datorn och kolla mailen, det första jag gör på morgonen.

Läs mer och se bilder från reportaget Årets största fest

Elisabet Wahrby 2016-05-30

Senast uppdaterad: 2016-05-31